StoryEditor
predsjednički izbori u rh

Ljevica sigurna u odabir: Samo sin legende Domovinskog rata može biti ozbiljni protukandidat Milanoviću

Piše desk  /  03.09.2023., 09:37h

Svatko onaj tko u posljednje vrijeme prati intenzitet djelovanja predsjednika Zorana Milanovića lako može zaključiti kako se on nalazi u kampanji za još jedan mandat na Pantovčaku, pri čemu mu uvelike koriste ankete zahvaljujući kojima Milanović slovi za najpopularnijeg političara u državi.

Popularan je Milanović zbog svojih istupa na račun vladajuće stranke i premijera Andreja Plenkovića s kojim je dosta dugo imao turbulentan odnos, kojega je doduše vladajuća dvojka posljednjih tjedana izgladila, no upućeni tvrde kako je to ionako samo zatišje pred buru jer sukobi i turbulencije podjednako odgovaraju i premijeru i predsjedniku Republike. U neobičnom političkom ozračju koje vlada zemljom čudno je to što premijer Plenković za sada u oporbenoj političkoj areni nema niti jednog relevantnog konkurenta, a slično pravilo vrijedi i za Milanovića koji za novi mandat još uvijek nema niti jednog izazivača, niti je poznato koje će političke opcije točno njega podržavati u borbi za iduću mandat, piše Direktno.

Hoće li HDZ raditi za Milanovića ili za sebe?

Za sada je SDP jedina opcija koja se spominje u kontekstu potpore Milanoviću, ali on sam nedavno je dao do znanja da njemu takav oblik potpore niti nije potreban. Zanimljivo je primijetiti kako ni u HDZ-u još uvijek nisu fokusirani na predsjedničke izbore pa nije poznato tko bi njihove boje trebao braniti na izborima za Pantovčak mada se u posljednje vrijeme u tom kontekstu spominje vitez Željko Reiner, s tim da upućeni tvrde kako bi Reinerova kandidatura značila da HDZ pomaže Milanoviću u osvajanju još jednog mandata. Premda je Reiner obrazovan, pristojan i dosljedan političar bez ijedne mrlje u karijeri, on i prema tezama njegovih stranačkih kolega konfliktima s Milanovićem nije dorastao, piše Dnevno.hr.

Možemo! ima plan...

Kako na parlamentarne izbore platforma Možemo! izlazi samostalno, tako bi  i na predsjedničkim izborima mogli imati svojeg kandidata, tvrde to dobro upućeni sugovornici Dnevno.hr-a koji u tom kontekstu spominju mladog Bojana Glavaševića nazivajući ga onim koji može konkurirati Milanoviću na lijevom spektru koji prolazi kroz ogromnu kadrovsku krizu. Kako tvrde oni skloni Glavaševiću radi se o intelektualcu koji iza sebe ima respektabilno političko iskustvo, a koji je ujedno i vjerodostojan predstavnik lijevog biračkog tijela. Glavašević je inače nekadašnji predstojnik ureda ministra branitelja iz mandata Freda Matića.

Djelovao je dakle u Vladi Zorana Milanovića, a trenutno je nezavisni zastupnik kluba Zeleno-lijeve koalicije te bi svojom kandidaturom mogao privući i dio SDP-ovaca koji nisu zadovoljni Milanovićevim nastupima. Inače je Glavašević kao što je poznato rodom iz Vukovara iz kojega se ratnih godina s majkom Majdom i bakom Cecilijom preselio u Zagreb. Njegov otac Siniša Glavašević tijekom rata izvještavao je o stradanjima koja su se događala u cijeloj Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Vukovar u kojem i jest ubijen od strane srpskih paravojnih snaga. Kao dijete rata Glavašević se školovao u Zagrebu gdje je po završetku Privatne klasične gimnazije upisao Filozofski fakultet.

Nakon diplomiranja zaposlio se na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta. U politici se aktivirao u mandatu Kukuriku vlade zbliživši se pri tome s Matićem. U tom je periodu Glavašević aktivno sudjelovao u kreiranju politika Ministarstva i službenoj objavi čuvenog Registra branitelja, a osim toga poznat je i kao jedan od autora Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja tijekom oružane agresije na RH u Domovinskom ratu.

Na parlamentarnim izborima 2015-te godine upravo je Milanović postavio Glavaševića na izbornu listu koalicije Hrvatska raste, a on se nakon poraza SDP-a početkom iduće godine učlanjuje u SDP kojega je napustio u ljeto 2018-te godine podnoseći neopozivu ostavku na dužnost člana Predsjedništva SDP-a Hrvatske radi neslaganja s ondašnjim vodstvom odnosno s Davorom Bernardićem. Nakon razlaza sa SDP-om pridružuje se izbornoj listi političke platforme i stranke Možemo kao nezavisni zastupnik s tim da je u Sabor ušao u šestoj izbornoj jedinici, s posljednjeg mjesta osvojivši više od 3000 preferencijalnih glasova bez ikakve kampanje. I baš stoga na ljevici i u Možemo vjeruju kako bi ovaj poliglot i otac dvoje djece s značajnijom i intenzivnom kampanjom mogao ugroziti Milanovićevu borbu za još jedan mandat.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:23