StoryEditor

Ljeto ove godine toplije nego ikad, ekstremne vrućine zahvatit će i BiH

Piše D  /  14.05.2020., 07:05h

Ove godine su mjeseci do početka svibnja bili najtopliji ili drugi najtopliji od početka bilježenja temperatura, po UN-ovoj agenciji za vrijeme i klimu. Kako je za Avaz rekao najpoznatiji bh. meteorolog Željko Majstorović, u BiH će biti velike vrućine ovog ljeta. 

- Svibanj će biti dosta promjenljiv, ali neće biti previše padalina, dok će ljeto biti jako vruće, ali se nadamo da će pasti koja kap kiše - rekao je Majstorović. Do promjena dolazi zbog globalnog zatopljenja, pa bi ljeto ove godine moglo biti najtoplije ikada. 

- Temperature zraka i površine mora su se povećale zbog klimatskih promjena, a to ima veliki utjecaj na ekstremne vremenske prilike poput tropskih ciklona i obrazaca padalina - rekao je Petteri Taalas, glavni tajnik WMO-a. 

Svjetska meteorološka organizacija najavila je kako  se očekuju i nadprosječne padavine na prostoru Indijskog oceana, te u Australiji i zapadnim dijelom indonezijskog otoka. Manje kiše nego što je uobičajeno očekuje se u južnim i ekvatorijalnim područjima Južne Amerike, te na Karibima i Indijskom potkontinentu, prenosi Večernji.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:22