StoryEditor

Livno uspješno čuva ikavsko narječje

Piše D  /  10.05.2019., 02:05h

Prva je to zbirka pjesama nastala u suradnji livanjskog ogranka Matice hrvatske i livanjskih osnovnih škola, izjavila je Feni predsjednica Matice hrvatske Livno Ana Papić i napomenula kako je nekoliko povoda za njezin nastanak. 

Riječ je o 175. godišnjici postojanja Matice hrvatske, 140. obljetnici osnivanja ogranka u Livnu, a tu je i 1843. godina kada je hrvatski povjesničar i političar, dugogodišnji predsjednik Matice Ivan Kukuljević Sakcinski prvi progovorio na hrvatskome jeziku u Saboru Kraljevine Hrvatske i Slavonije u kojem se do tada službeno govorilo latinskim jezikom. 

‘‘Ogranak Matice hrvatske u Livnu u ožujku je obilježio i Dane hrvatskoga jezika te je u želji da se očuva lokalno narječje - ikavica, raspisao natječaj za najbolji literarni rad na ikavici. Nagrađene su najbolje kratke priče i pjesme na ikavici koje su sada okupljene u zbirku ‘Nasmijano lice školske dice‘, a koja sadrži ukupno 16 pjesama učenika od 6. do 9. razreda livanjskih osnovnih škola‘‘, kazala je Papić. 

Pjesme govore o livanjskom kraju, motivima života u livanjskom kraju, kako o prošlosti tako i u sadašnjosti, a učenici livanjskih škola i grafički su ukrasili zbirku. 

‘‘Na natječaj su pristigla 123 crteža. Budući da nisu svi crteži mogli stati u zbirku, odabrana su 24 rada, a ostali su prikazani na izložbi likovnih radova i projekciji tijekom predstavljanja knjige. Među likovnim radovima su i radovi učenika iz posebnoga razrednoga odjela‘‘, kazala je Papić. 

Dodala je kako se svaki crtež sadržajno veže uz pjesme, čineći tako zaokruženu cjelinu pisanoga i likovnoga izraza. Program su vodili i zbirku predstavili učenici koji su za svoje pjesme bili nagrađeni na obilježavanju 28. godišnjice obnoviteljske skupštine Ogranka Matice hrvatske u Livnu. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici OŠ "Fra Lovro Karaula", OŠ "Ivan Goran Kovačić" te Osnovne glazbene škole "Franjo Serafin Vilhar".

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:20