StoryEditor

Livno: “Procvjetali” središnja šetnica, trg i mostovi

Piše D  /  25.06.2019., 03:06h

Dani uređenja grada Livna” akcija je koju Gradska uprava u posljednjih nekoliko godina redovito provodi u drugoj polovini svibnja, no ove godine, zbog iznimno kišovitog vremena, akcija je odgođena za lipanj, piše Večernji list BiH.

Puno zanimanja

Nositelji aktivnosti su gradska Služba za graditeljstvo i JP Komunalno Livno, a gradonačelnik je pozvao sve javne i privatne subjekte, nevladine organizacije i građane da aktivno doprinesu uređenju grada. Aktivnosti traju do nedjelje, 30. lipnja. Kako doznajemo, prioritet akcije su uklanjanje divljih deponija i uređenje javnih površina. Parkovi i živice zasjali su novim ruhom, a da središnja gradska šetnica, trg i mostovi na Bistrici “procvjetaju”, pobrinuli su se učenici livanjske Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića.

- Uz učenike, u akciji su sudjelovali i njihovi profesori, pedagog i majstor uz čiju pomoć su srednjoškolci sami izradili nosače za cvijeće na rasvjetnim stupovima - kazao nam je ravnatelj SSŠ Saša Grabovac. - Mi, evo, treću godinu zaredom pokušavamo svoj grad učiniti ljepšim. Budući da smo strukovna škola s puno zanimanja, naši bravari su izradili nosače, a jedna školska sekcija dala je prijedlog za njihov izgled - objasnio je ravnatelj Grabovac. Glavnina cvijeća je iz vlastitog plasteničkog uzgoja, za što su zaslužni poljoprivredni tehničari. Akciji su se odazvali i mališani sa svojim tetama iz Dječjeg vrtića “Sunčani most II” Livno. Njihov projekt zove se “Mali i veliki za čist grad” i na njega su iznimno ponosni. Preko donacija nabavljali su cvijeće i razno ukrasno bilje, a sve u cilju uređenja dvorišta i dijela prostora izvan njega. Zahvaljujući tom projektu, dio javne površine uz vrtićku kapiju i poznate slavine koje brojnim građanima služe za osvježenje i opskrbu svježom i pitkom vodom izgledaju ljepše nego ikada.

Ekološka osviještenost

 - Željeli smo i želimo dati svoj doprinos u stvaranju boljeg okružja i tako biti dobar primjer sredini i djeci za koju smo odgovorni - istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Tina Mihaljević i dodala kako čekaju još na djelatnike Komunalnog da pripreme zemljište uz rijeku Bistricu kako bi posadili ukrasno bilje sve do mosta.

Akcijom učenika i vrtićke djece bili su vidno zadovoljni i njihovi stariji sugrađani. Inače, u sklopu “Dana uređenja grada Livna” predviđeno je čišćenje i uređenje obala rijeka i potoka, školskih dvorišta, vrtića, okućnica, sadnja drveća i cvijeća. Nažalost, veći dio sredstava potroši se na saniranje divljih deponija, a uz malo truda i ekološke osviještenosti taj bi se novac mogao pametnije utrošiti.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 07:59