StoryEditor
Gitanas Nauseda

Litvanski predsjednik zatražio od Njemačke da Ukrajini isporuči tenkove Leopard

Piše hina  /  27.04.2022., 07:38h
Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard i da Njemačka ubrza isporuke oružja Kijevu.

"Nisam na položaju kancelara Olafa Scholza. Mogu samo reći što bih učinio na njegovom mjestu, isporučio bih tenkove", rekao je Nauseda, prenijela je Funke medijska grupa.

Nakon tjedana pritisaka u zemlji i inozemstvu i nejasnoća oko njezina stava, Njemačka je u utorak najavila svoju prvu isporuku teškog naoružanja Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani od ruskih napada.

Nauseda je rekao da Njemačka ide u pravom smjeru, ali da ne može stati na pola puta ako želi biti dosljedna.

"Izuzetno je važno da Ukrajina dobije vojnu opremu koja joj je sada potrebna. Ne sutra ili prekosutra, tada bi moglo biti prekasno", upozorio je.

Litva je članica NATO-a te je Nauseda pozvao savez da se s nadzora zračnog prostora preusmjeri na protuzračnu obranu, rekavši da je ukrajinski rat pokazao važnost takve obrane.

"Uz nadzor zračnog prostora, naši piloti trenutno mogu prikupljati samo informacije o kršenju zračnog prostora. No nema zapovijedi za rušenje neprijateljskih vojnih zrakoplova u hitnim slučajevima", rekao je.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 08:03