StoryEditor
velika britanija

Lijes kraljice Elizabete II. prenesen u katedralu u Edinburgu

Piše hina  /  12.09.2022., 17:15h

Lijes s pokojnom britanskom kraljicom Elizabetom II. prevezen je u ponedjeljak u Edinburgu u svečanoj procesiji do katedrale sv. Egidija, što su pratile tisuće ljudi na ulici odajući posljednju počast najdugovječnijem britanskom monarhu.

Lijes su u pratnji zvukova gajdi iz palače Holyrood House iznijeli vojnici Kraljevske škotske pukovnije odjeveni u kiltove.

Novi britanski kralj Karlo III. i njegova braća i sestra, Anne, Andrew i Edward, hodali su iza mrtvačkih kola u procesiji duž povijesne ulice Royal Mile.

Na lijes u katedrali položena je škotska kruna.

Katedralni župnik Calum I MacLeod pozdravio je vjernike riječima: "Okupili smo se da Škotska posljednji put pozdravi pokojnu kraljicu čiji život proveden u službi nacije i svijeta slavimo i čija je ljubav prema Škotskoj bila legendarna".

Na misi u katedrali su najviši britanski dužnosnici uključujući britansku premijerku Liz Truss i prvu ministricu Škotske Nicolu Sturgeon. 

 U katedrali će navečer biti organizirano bdijenje, a lijes će u utorak zrakoplovom biti prebačen u London.

Topovska salva s Edinburškog dvorca označila je početak kretanja procesije koje se odvijalo u tišini.

Kraljica Elizabeta II. umrla je u četvrtak ujutro u dvorcu Balmoral u škotskim brdima u dobi od 96 godina nakon što je na vlasti bila više od 70 godina.

Princ Charles proglašen je novim kraljem u subotu.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 04:19