StoryEditor
prozor-rama

Lijepa priča iz BiH: Svećenik i njegov otac popravili krov stoljećima stare džamije

Piše desk  /  08.09.2022., 09:42h

Lijepa priča dolazi iz malog mjesta Šćipe kod Prozora-Rame gdje je predulaz Skenderpašine džamije u ovom naselju duže vrijeme prokišnjavao, a pokušaji da se to sanira nisu urodili plodom.

Naime, pojavio se jedan dobročinitelj Slavko Jurić, koji je, sa sinom Brankom, svećenikom koji je na službi u Vatikanu, popravio krov.

Radi se o staroj džamiji. Mi smo naknadno sagradili predulaz koji nije bio baš dobro urađen. Prokišnjavao je. To je vidio i Slavko Jurić, koji je prije tri godine dolazio u selo, gdje ima kuću. Nešto smo pričali po pitanju ovog predulaza i on se sam ponudio da donese materijal iz Austrije, koji je preskup, i rekao da ne radimo ništa. Tako se dogodila korona koja je usporila te radove – rekao je za Avaz Selvedin Imamović, imam u Šćipama.

Dodaje kako je prošli mjesec, zahvaljujući Slavku i njegovom sinu Branku, urađen prvi premaz krova, a u ponedjeljak drugi. Krov je sada osiguran i nema straha od prokišnjavanja.

S Brankom, sinom Slavka, u lijepim sam odnosima. Kad god je u ovom kraju, svratim ja kod njega na kavu, on kod mene, tako da imamo lijepu suradnju. Ovim činom poslana je lijepa priča u javnost, pogotovo jer kod nas, u Prozoru, još ima dosta tih usijanih glava – govori Imamović.

Slavko se umirovio i trenutno živi u Prozoru-Rami.

I tako su Jurići održali riječ i pokazali da je ova lijepa zemlja oduvijek imala i, uz Božiju pomoć, imat će dobre ljude, bez obzira na vjeru i naciju. Hvala Slavku i njegovom sinu, svećeniku Branku. Bog vas nagradio i dobro vam dao – kazao je Imamović.

Džamija je, kaže Imamović, prema nekim spisima, stara stoljećima.

– Spominje se da je građena davne 1498. godine – kaže Imamović naglašavajući da nije devastirana tijekom rata, nego je od starosti počela propadati.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 17:01