StoryEditor

Liječnik iz KBC-a Zagreb: "Jučer se javilo još 11 građana nakon konzumacije Coca-Colinog pića"

Piše desk  /  09.11.2023., 08:41h

Željko Krznarić, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb, rekao je kako je jučerašnji dan prošao mirno.

"Javilo se 11 građana koji su navodili sumnju koju bi mogli povezati s ingestijom bezalkoholnog pića, no nijedan nije zahtijevao ozbiljniju obradu. Ukupno bi to u KBC-u bilo 18 ljudi koji su se javili, nijedan nije hospitaliziran. U prvom danu dvoje bolesnika je imalo blaže crvenilo u usnoj šupljini i jednjaku, ali su otpušteni kući", rekao je.

Liječnik je za HRT rekao da se u trenutku pojave simptoma treba javiti nadležnom liječniku ili u Hitnu službu. "Ne dolazi u obzir povraćanje, nikakav pokušaj neutralizacije kiseline ili lužine. Naime, mi u ovom trenutku ni ne znamo radi li se o kiselini ili lužini, svi toksikološki nalazi su u ovom trenutku negativni", kazao je dr. Krznarić.

Kod bolesnika s kojima su se susreli, kazao je, nema naznaka težeg oštećenja sluznice. "U početku to može biti bol u usnoj šupljini, može biti crvenilo, nagon na kašalj, velika proizvodnja sline. Kako se radi o ždrijelu, mjesto gdje se račva dišni put i probavni sustav, može doći do kašlja, ubrzanog disanja, ali to su situacije koje povezujemo s kliničkim događajem", pojasnio je.

"Ono što se događa u samom jednjaku, može nastati oštećenje sluznice, nekroza, krvarenje, u najgorem slučaju i perforacija što zahtijeva radikalno kirurško rješenje. Međutim, s obzirom na to što smo viđali posljednjih dana, nema naznaka takvih događaja", dodao je.

Istaknuo je kako je najzdravije piti vodu. "Pića s visokim koncentracijama CO2 ili šećera nikad nisu poželjna za masovnu konzumaciju", naglasio je.

Dnevnik.ba

25. veljača 2024 12:25