StoryEditor
njemačka

Liječnici osuđena na zatvorsku kaznu od skoro 3 godine zbog izdavanja lažnih covid-potvrda

Piše desk  /  03.01.2023., 13:30h

Liječnica iz Weinheima pored Mannheima osuđena je u utorak na dvije godine i devet mjeseci zatvora zato što je tijekom pandemije koronavirusa neutemeljeno izdala više od 4.000 potvrda za oslobađanje obveze nošenja zaštitne maske.

“Tu se ne radi o medicinskoj usluzi nego o čistoj prodaji”, stoji u obrazloženju presude suda u Weinheimu pored Mannheima.

Liječnica je također dužna vratiti 28.000 eura koliko je zaradila na izdavanju liječničkih potvrda za oslobađanje obveze nošenja zaštitne maske tijekom pandemije koronavirusa.

U obrazloženju presude navodi se da je liječnica potvrde izdavala osobama diljem zemlje bez prethodnog liječničkog pregleda ili uvida u povijest bolesti.

Isto tako, za te osobe nisu bili, kako to zakon propisuje, otvarani dosjei pacijenata.

U pandemiji koronavirusa nošenje zaštitnih maski moglo se izbjeći pomoću potvrda koje su oslobađale nošenja maski iz zdravstvenih razloga, kao npr. kod kroničnih bolesti dišnih putova.

Državno odvjetništvo tražilo je tri i pol godine zatvora, a obrana liječnice, koja je presudu primila bez vidne reakcije, govorila je o “terorističkom procesu” i o “totalitarnom korona-režimu”.

Tijekom suđenja pred zgradom suda bili su održavani i prosvjedi protivnika mjera koje je vlada tijekom pandemije uvela u borbi protiv širenja koronavirusa.

Osuđena liječnica, kojoj je izrečena i trogodišnja zabrana obavljanja liječničke djelatnosti, tijekom pandemije upala je u oči zbog čestog pojavljivanja na prosvjedima protiv vladinih mjera tvrdeći da je nošenje maski štetno.

Zaposlenica u njezinoj ordinaciji je zbog izdavanja potvrda osuđena na novčanu kaznu od 2.700 eura.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 08:06