StoryEditor
tajnovita žena

Liječnica iz Hrvatske u Donjecku pomaže ranjenicima DNR-a, i u Moskvi znaju za nju, zovu je ‘veliki anđeo‘. Bila je katolkinja pa promijenila svoju vjeru u pravoslavnu

Piše desk  /  20.06.2022., 14:55h

U borbenim jedinicama paradržave Donecke Narode Republike ratuje jedan Hrvat, a teško ranjene borce liječi i o njima se brine jedna Hrvatica.

Hrvata su već naganjali novinari desničarskih srpskih portala, koji se natječu tko će više boraviti u Donbasu i otići na prvu liniju fronte s vojnicima koji ratuju protiv Ukrajinaca, ali nikako ga nisu mogli privoljeti na razgovor, a pogotovo ga nagovoriti da se snimi za njihov prilog.

Tek je srpski novinar Miodrag Žarković, koji poprilično drži rusku stranu, rekao nešto što je zapravo otkrilo pravu istinu ove priče.

– Njemu je zapravo nadimak Hrvat, a riječ je o etnički čistom Bjelorusu koji se borio u Hrvatskoj vojsci kao dobrovoljac u, kako to oni zovu – Domovinskom ratu. On je tu vojsku napustio još dok je trajao rat i sada se srami što je uopće bio u njoj. Srpski su ga dobrovoljci u DNR-u dobro prihvatili jer je pravi borac, ali kad čuje da ga zovu Hrvatom, naprosto poludi – referirao je Žarković u jednom od mnogobrojnih proruskih priloga, piše Slobodna Dalmacija.

Identitet - tajna

Identitet liječnice Hrvatice koja, kao stručnjakinja za prostrijelne rane, odnedavno radi u jednoj bolnici u Donecku još nije otkriven, iako je moskovski mediji već naveliko spominju kao "velikog anđela". Otkrivanje njezina identiteta pitanje je dana s obzirom na to da se liječnica uključila i u snimanje za beogradsku Happy televiziju u prilogu o ranjenom borcu DNR-a koji je preživio tri ranjavanja, a o kojem se ova liječnica, između ostalih, trenutno brine.

– Ona je Hrvatica pravoslavne vjeroispovijesti i govori četiri svjetska jezika, a poprilično dobro govori i ruski. Na Facebook stranici gospođe Olge vidjela je da u Donbasu nedostaje liječnika i jednostavno je odlučila otići iz Hrvatske kako bi pomogla. Najprije je krenula za Čečeniju, gdje joj je osobno predsjednik Ramzan Kadirov nudio veliku plaću i stan da tamo ostane, ali ona je to odbila i krenula je prema Rostovu.

Rusi su je pustili na svojoj granici, ali su joj otvoreno rekli da je neće pustiti oni kojima želi pomoći jer se u DNR može ući samo ako netko garantira za tebe. Na našoj ju je granici izmaltretirao NGB, naša služba sigurnosti, i najvjerojatnije bi bila protjerana natrag u Rusiju da se u jednom trenutku zamornog i teškog ispitivanja nije sjetila gospođe Olge i kontakata s njom, koji su i bili povod njezina dolaska, i to je rekla istražiteljima koji su to zatim provjerili.

Prava je sreća za nju bila što je muž gospođe Olge visoki oficir NGB-a, i kad je on intervenirao, to nije bilo uopće ugodno za ove koji su je ispitivali. Rekao im je: "Budale jedne, nama trebaju deseci liječnika po bolnicama i ratištima, a vi gotovu liječnicu s iskustvom tjerate natrag", rekao je srpski snajperist Dejan Berić Deki, narodni heroj DNR-a, u zadnjem video streamu koji prate proruski orijentirani gledatelji.

Hrvatskoj državljanki ipak nisu dopustili da ide na prve crte bojišnice, nego radi u jednoj od doneckih bolnica koja prima najteže ranjenike. Dobila je i stan, a sa sobom je ponijela ušteđevinu od 7000 eura, koju nesebično troši na ranjene i potrebite.

Dala mi je dopuštenje

– Ja je ne bih ni spomenuo da mi nije dala dopuštenje za to, ali za sada nije dala privolu za otkrivanje identiteta i mjesta iz Hrvatske iz kojeg dolazi, ni bolnice gdje trenutno radi. Ona je bila katolkinja i promijenila je svoju vjeru u pravoslavnu. Zašto? Ne znam, ali znam da je ovdje svi vole, ja bih je jednako cijenio i da je katolkinja ili bilo koje druge vjere kad je učinila ovakvo što. Nadam se da neće imati problema kad se vrati u Hrvatsku s tamošnjim vlastima, jer ona ovdje nije vojnikinja, nego liječnica, i ne sudjeluje u borbenim djelovanjima – govorio je Berić o "lekarki anđelu", piše Slobodna Dalmacija.

O ovoj priči u Hrvatskoj nitko nema pojma, ali su moskovski i proruski mediji koje redovito pratimo na granici da objave reportažu o njoj sa svim detaljima, pa smo ih htjeli malo preduhitriti.

S druge strane, sigurni smo da Bjelorus kojega zovu Hrvat neće nikada progovoriti za bilo koji medij.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 20:41