Article_Top_970x250

Liječnci i stomatolozi u USŽ u štrajku

IZOSTALO POVEĆANJE PLAĆA

Liječnci i stomatolozi u USŽ u štrajku

velj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: federalna.ba

Sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanske županije (USŽ) jutros je stupio u generalni štrajk zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora, odnosno izostanka drugog povećanja plaće koje je bilo dogovoreno još za studeni prošle godine.

„Nažalost, jutros je počeo štrajk u svim zdravstvenim ustanovama USŽ-a. Iako su kolege u nekim ustanovama dobili dogovoreno drugo povećanje plaće, oni su u duhu sindikalne i kolegijalne solidarnosti u potpunosti podržali štrajk. Drugo povećanje plaće nije ukalkulirano doktorima zaposlenim u Županijskoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“, Općoj bolnici u Sanskom Mostu, te Domu zdravlja u Bihaću, što je negdje oko 70 posto doktora koji rade na području županije“, rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanske županije Nedim Kurtagić.

Iz Sindikata su istaknuli kako su ovaj put prijeđene sve granice strpljenja i fleksibilnosti, te da neće odustati od svojih zahtjeva.

„Bili smo fleksibilni još kod pregovaranja i potpisivanja Kolektivnog ugovora. Zatim smo na mjesec dana i zamrznuli štrajk, ali sada ovo više nema smisla. Nažalost, ne mogu reći ni da sam optimist, ali ustrajat ćemo u svojim zahtjevima“, riječi su Kurtagića.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović napomenula je kako je Vlada USŽ planirala određena financijska sredstva za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama, ali da do usvajanja Proračuna ne mogu ništa konkretno uraditi.

„Zaista je žalosno da liječici moraju na ovaj način tražiti ono što im po Zakonu pripada. Međutim, mi smo sada u izuzetno teškoj situaciji, jer do usvajanja Proračuna nismo u mogućnosti ništa uraditi. To će vjerojatno biti krajem ožujka i ja sam na to upozorila predstavnike Sindikata na jednom od sastanaka njihovog Upravnog odbora. Planirali smo novac za ovo u Proračunu za 2019. godinu, ali smo do njegovog usvajanja nemoćni“, dodala je ministrica Ćemalović.

Doktori medicine i stomatologije na području Unsko-sanske županije potvrdili su kako se štrajk odvija po Zakonu o štrajku, te da se poštuju odredbe Sporazuma o minimumu poslova za vrijeme generalnog štrajka. Životno ugroženim pacijentima odmah se pruža neophodna medicinska pomoć, dok se trenutno ne tretiraju takozvani „hladni slučajevi“.

Dnevnik.ba