StoryEditor
bivša članica SIP-a

Lidija Korać: Vrlo amaterski, vrlo neprofesionalno. Postavlja se pitanje kredibiliteta članova SIP-a

Piše desk  /  01.11.2022., 18:47h

Ne postoji ni jedan jedini argument koji može opravdati članove SIP-a za sav ovaj kaos koji je napravljen u posljednjih mjesec. Vrlo amaterski, vrlo neprofesionalno, jako nestručno, a komunikacija s javnošću je bila na izrazito niskoj razini - podcrtava.

Da je rad Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH dostigao kritičnu točku, postalo je jasno kada su i pojedini članovi počeli da se izvinjavaju javnosti zbog sjednica za koje navode kako su amaterske i nepripremljene.

Najniži nivo

Lidija Korać, bivša članica SIP-a, za „Avaz“ je kazala kako već godinama upozorava da je kredibilitet izbora narušen, a samim tim i kredibilitet članova tijela za provedbu izbora, odnosno SIP-a.

- Ono što je meni žao, kao nekome tko je formirao ovu državnu instituciju, a to mogu reći i kao građanka BiH, jeste to da je povjerenje u izborni sustav potpuno narušeno. Jednostavno se postavlja pitanje zašto izlaziti na izbore ako sumnjamo u rezultate izbora. Nažalost, SIP je svojim odlukama doprinio tome da povjerenje u izborni sustav bude na najnižoj razini u odnosu na sve prethodne izbore - stava je Korać.

Naglašava da ne želi reći da SIP nije trebao vršiti ponovno brojanje, ali i da je sve skupa amaterski urađeno i vrlo neprofesionalno.

- Doista se postavlja pitanje kredibiliteta članova SIP-a koji nisu bili sposobni poslati vrlo jasnu i preciznu poruku tko je predsjednik i tko su potpredsjednici u RS. Jednostavno, meni je žao što moram upotrijebiti ovu riječ, ali ovo je sramotno - ističe Korać.

Nedopustivo je, smatra, prema građanima BiH da se u 21. stoljeću izbori provode na način kao 1996. godine. Opravdanje, kako dodaje, za to ne postoji.

- Ne postoji ni jedan jedini argument koji može opravdati članove SIP-a za sav ovaj kaos koji je napravljen u posljednjih mjesec. Vrlo amaterski, vrlo neprofesionalno, jako nestručno, a komunikacija s javnošću je bila na izrazito niskoj razini - podcrtava.

Dio odgovornosti

Dodaje kako odgovornost ne bi trebalo prebacivati isključivo na članove biračkih odbora te na općinske i gradske izborne komisije.

- Oni, naravno, imaju svoj dio odgovornosti u svemu tome, ali SIP je kao državna institucija najodgovorniji za integritet cjelokupnog izbornog procesa, uključujući objavu rezultata - zaključuje Korać.

Još čekamo

Izbori su u našoj državi održani 2. listopada, a kontrolna prebrojavanja još traju. Korać navodi primjer kako bi objava rezultata zapravo trebala izgledati.

- Primjera radi, u Brazilu su izbori održani u nedjelju, a već jutros (jučer ujutro, op. a.) smo imali rezultate izbora za predsjednika u drugom krugu - kaže Korać.

Dnevnik.ba

31. svibanj 2023 06:47