StoryEditor

Lideri zemalja regije stigli u Sarajevo, Zvizdić održao pozdravni govor

Piše D  /  08.05.2019., 10:05h

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH poručio je danas na otvaranju Godišnjeg sastanka guvernera u Sarajevu da je EBRD glavni partner BiH kada je u pitanju ekonomski razvoj. 

Zvizdić je okupljenima poželio dobrodošlicu i poručio da su došli u zemlju prirodnih ljepota i pametnih ljudi.

"Opredjeljenje Vijeća ministara su procesi integracije i jačanje ekonomije. Sretan sam što danas mogu kazati da je BiH ostavrila značajne pomake, posebno kada je riječ o konkurentnosti bh. proizvoda. BiH ima kontinuirani rast izvoza, a stopa nezaposlenosti pokazuje pad." - dodao je Zvizdić.

Istaknuo je i da je BiH postala zanimljiva destinacija za mnoge, a da je EBRD do sada za izgradnju koridora 5c uložio 550 milijuna eura.

"Nadam se da će ova konferencija uroditi plodom i dovesti investicije u BiH. Pozivam vas da prisustvujete investicijskoj konferenciji BiH koja će se održati sutra a na kojoj će se govoriti o mogućnostima investiranja i razvoja", kazao je Zvizdić, poručivši da mu je čast otvoriti ovogodišnji sastanak.

Jirki Katainen iz EBRD-a koji je vodio sesiju istaknuo je da je tema Sastanka guvernera povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana. "Ovo je osnov koji postavljamo i jedan stup za razvoj", rekao je Katainen.

Ističe da će u naredna dva dana razgovarati o onome što je relavantno za ovaj prostor, a to su migracije, turizam, digitalizacija, investicije i sve ono što će oblikovati našu budućnost.

Dodaje da je stanje u svijetu takvo da je svima potreban što kreativniji pristup.

Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD, kazao je da gdje god ova banka investira ona spaja ljude kako bi utjecali na tranziciju.

"Priča EBRD u BiH je počela odmah nakon potpisivanja Daytona. Dan nakon ulaganja od 3,2 milijarde eura ovdje smo počeli s rekonstrukcijom energetske i putne indrastrukture. Danas povezujemo različite djelove zemlje, ali isto tako i BiH s drugim zemljama. Naš cilj je da osnažimo lokalce, da im stvorinmo uvjete da ostanu ovdje. Mi vjerujemo da to možemo tako što ćemo pomoći integraciju. BiH je samo jedno poglavlje onoga što radimo. Imamo utjecaj na tri različita kontinenta", kazao je Chakrabarti.

Kaže da je EBRD dostigla razinu od 30 milijardi ulaganja širom svijeta.

Također, dodao je da Srbija i Kosovo moraju nastaviti razgovore, ali i dodao da bi Zaeva nominirao za Nobelovu nagradu.

"Ovo sve je postignuto usprkos brojnim negativnim stvarima na koje smo naišli na različitim tržištima.

Kazao je da je EBRD dao doprinos povećanju energetske sigurnosti povezivanjem plinskog koridora Europe i Azije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:48