StoryEditor
sarajevo

Lideri bošnjačke oporbe se sastali s Palmerom i Eichhorst: "Na stolu je izravni izbor članova Predsjedništva i ukidanje etničkog prefiksa"

Piše desk  /  29.10.2021., 13:44h
Nakon sastanka oporbe u Federaciji Bosne i Hercegovine s izaslanicima Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država Angelinom Eichhorst i Matthewom Palmerom izjavu je novinarima dao lider SDP-a Nermin Nikšić.

Kazao je da su lideri oporbe u FBiH danas prvi put imali priliku da čuju konkretne prijedloge za izmjene Izbornog zakona u BiH.

"Odmah da kažem da na stolu nije nikakvo rješenje, ali se pričalo o tome da se izjasnimo jesmo li spremni biti dio priče kako bi se riješila tri važna pitanja. Mi smo se o tome svakako izjašnjavali... Naravno da smo spremni sudjelovati u razgovorima da bismo došli do rješenja, iako i mi među nama imamo različite prijedloge", rekao je Nikšić.

Naveo je da razgovori s međunarodnom zajednicom i SDA i HDZ-om idu u smjeru izravnog izbora i ukidanja etničkog prefiksa.

"Na stolu je izravni izbor članova Predsjedništva i ukidanje etničkog prefiksa članova Predsjedništva BiH, kao i kod izbora izaslanika državnog Doma naroda Parlamenta", rekao je.

Kaže da SDP ne može podržati dvije izborne jedinice (Čovićev prijedlog), ali da će se izjasniti o svim prijedlozima koji budu na stolu.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da su današnji pregovori bili otvoreni i da su svi rekli što misle.

"Jasno, treba reći da je otpao neizravan izbor članova Predsjedništva i da se radi na nekim idejama gdje bi se brisali etnički prefiksi", rekao je Radončić.

Dodao je da je odgovornost oporbe da pomogne doći do rješenja i da to ne koristi u neku vrstu predizborne kampanje.

Govoreći o kritikama koje su se u javnosti čule na račun američkog izaslanika Matthewa Palmera, rekao je da je Palmer "dobronamjerni medijator koji ne favorizira nijednu stranu".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:43