StoryEditor
bakir Izetbegović

Lider SDA najavio blokadu: Žele formirati vlast pravnim i političkim nasiljem

Piše fena  /  12.12.2022., 18:58h

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao kako su konstatirali da su ostvarili većinu postavljenih izbornih ciljeva i s osvojenim brojem glasova potvrdili se kao pobjednička i najjača politička stranka u BiH.

  - S obzirom na broj mandata koje smo osvojili, bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne, moguće je uspostaviti parlamentarne većine, ali nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine, niti tijela izvršne vlasti na nivou BiH, u Federaciji i u većini kantona - naveo je Izetbegović.

Ponovio je da je formiranje snažnog probosanskog bloka stvar koja nema alternativu.

Po njegovim riječima, samo formiranje jedne široke probosanske koalicije može pružiti sigurnost za mandat u koji ulazimo.

- Sve ostalo direktno otvara prostor političkim snagama koje su suprotstavljene interesima države, njenih građana i čije smo djelovanje gledali prethodne četiri godine - kazao je lider SDA.

Napomenuo je da izabrani predstavnici tih stranaka koje čine takozvani probosanski blok imaju 60 posto ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a u Parlamentu FBiH, u Predstavničkom domu  imaju oko 80 posto.

Dakle, dodao je on, tu snagu treba iskoristiti, "ne dopustiti da se ona zbije u takozvanu bošnjačku kvotu od 33 posto".

- Stranke Osmorke su preuranjeno krenule ka pravljenju koalicija, prije završetka izbornog procesa. Imaju i dogovore sa HDZ-om i sa SNSD-om i mi tražimo da se javnosti predoči precizno što su to prihvatili pa su odobrovoljili HDZ i SNSD, što su obećali, kakve promjene u pogledu Ustava i Izbornog zakona, NATO puta BiH, projekata plinifikacije, projekata izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, izgradnje aerodroma u Trebinju, zatim  reformi Javnog RTV servisa, Obavještajno-sigurnosne agencije, SIP-a  i slično - naveo je Izetbegović.

Očekujemo, kaže on, da se brzo konstituira Dom naroda Parlamenta FBiH  te da se izvrši izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, kako bi se u što kraćem roku otpočelo s formiranjem Vlade FBiH.             

- Postoje teze da će SDA nešto da blokira: SDA neće ništa blokirati. Blokirat će eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim i političkim nasiljem, ne poštujući volju kluba Bošnjaka u Domu naroda Federacije BiH - naveo je lider SDA.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 06:58