Article_Top_970x250

Lider njemačkih socijaldemokrata pozvao na stvaranje "Sjedinjenih europskih država" do 2025.

Martin Schulz

Lider njemačkih socijaldemokrata pozvao na stvaranje "Sjedinjenih europskih država" do 2025.

pro 07, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Europa je naše životno osiguranje. To nam je jedina šansa da držimo priključak za drugim velikim regijama u svijetu - kazao je Schulz.

Čelnik njemačkih Socijaldemokrata Martin Schulz, potencijalni budući partner u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel, pozvao je u četvrtak na stvaranje "Sjedinjenih europskih država" do 2025.

Schulz je uputio emotivni apel za jedinstvenijom Europom na federalnom principu na kongresu SPD-a koji bi trebao odlučiti da li će ta stranka lijevog centra ući u pripremne pregovore o formiranju nove koalicijske vlade s Merkel.

- Želim europski ustavni ugovor koji bi stvorio federalnu Europu - kazao je Schulz, bivši predsjednik Europskog parlamenta, predlažući pisanu konvenciju građanskom društvu i građanima.

Ugovor bi potom bio predstavljen svim državama članicama na ratifikaciju, dok oni koji to odbiju automatski napuštaju blok, predložio je Schulz u govoru na kongresu u Berlinu koji je okupio oko 600 delegata, prenosi Fena.

- On je predložio kao ciljnu godinu 2025., stoljeće nakon što je SPD prvi put progovorio o "Sjedinjenim europskim državama".

Schulz je izjavio da samo jedinstvenija Europa može da se nosi s izazovima poput borbe protiv klimatskih promjena ili bavljenja masovnim migracijama, prisiljavanja internetskih divova poput Googlea i Facebooka da poštuju građanska prava ili sprečavanja velikih kompanija da izbjegavaju poreze.

- Europa je naše životno osiguranje. To nam je jedina šansa da držimo priključak za drugim velikim regijama u svijetu - kazao je Schulz.

Također je iznio argumentaciju da bi jačanje EU zaustavilo napredovanje nacionalista s krajnje desnice, pozivajući se na pomake koje su ostvarili u Njemačkoj, kao i u Austriji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj i Nizozemskoj.

- Ako ne promijenimo kurs, ako ne ojačamo Europu na praktične i konkretne načine, onda će te snage pobijediti - upozorio je on.

Ponovio je da bi eurozona trebala imati veća ulaganja i zajedničkog ministra financija i budžet.

Schulz je izjavio da bi, ukoliko SPD opet završi u vladajućoj koaliciji s Merkel, njemački stav prema Europi trebao da se odmakne od inzistiranja na mjerama štednje koje su zagovarali Merkel i njen bivši ministar financija Wolfgang Schaeuble.

- Bog zna da Europska unija ne može priuštiti sebi još četiri godine njemačke politike prema Europi u stilu Wolfganga Schaeublea - kazao je on, izazivajući aplauz, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250