StoryEditor
cirkus od sjednice

Raguž: Eto im DF-a nek ih brani

Piše desk  /  07.07.2023., 20:10h

Predsjednik HRS-a i zastupnik spomenute stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Slaven Raguž poručio je vladajućoj većini u FBiH da ih DF sada brani.

-Jučerašnjo-noćašnja sjednica Parlamenta FBiH pokazuje da nije istina da smo nisko pali u političko parlamentarnoj praksi, uvijek može niže. Pogotovo kada je ono najbitnije u političkom životu u pitanju, a to je kadrovska politika.

Vladajuća garnitura, zlostavljanjem poslovnika i procedura, pokušala je izmijeniti članove pojedinih odbora, prvenstveno odbora za imenovanja, dopustivši SD(F)A-u zlostavljanje što Parlamenta, što javnosti koja je imala živaca i želuca pratiti sve. Na kraju, u 2:00 poslije pola noći, sve je prekinuto.

Što je po srijedi?

Odbor za imenovanja, koji je odgovoran za sva imenovanja koja se tiču Parlamenta FBiH ima 11 članova, dakle 6 je većina. Dvoje zastupnika HDZ-a BiH, koji su dio tog odbora, nisu više zastupnici. Jedan iz osobnih razloga dao ostavku, drugi zbog izbora na drugu funkciju. Dakle, 9 je postojećih članova. Od tih 9, njih 4 dolaze iz SD(F)A & SZBiH oporbe, koji su bojkotirali dolazak na sastanke, kako ne bi bilo kvoruma za odlučivanje. Dosjetiše se ovih preostalih 5 poslovnički kemijati nešto, upućujući na Parlament dokument nekog izvješća, što je prouzrokovalo cjelodnevno-noćni cirkus u režiji SD(F)A i bjesomučne napade na predsjedavajuću, koju su tijekom cijelog dana i noći njeni, što stranački, što koalicijski partneri, ostavili na neviđenoj streljani.

Čisti diletantizam!

Ako ti je već toliko bitan odbor za imenovanja, a očigledno jeste, pa zašto tu imenuješ ljude koji su ti kandidati za izvršne funkcije? Ako znaš koliko i kako ti je tanka većina u Parlamentu, zašto nisi odradio sve ovo prije odlaska tvojih dvojice zastupnike? Zašto makar ovog zastupnika koji je ostavku dao nisi zamolio da pričeka s istom, da imaš većinu u odboru? Ako si poslovničkim malverzacijama htio nametnuti izmjene u odborima, zašto nisi, prvo, stao u obranu predsjedavajuće od napada (osobito onih na osobnoj razini), drugo, zašto to poslovnički nisi ustao i (o)branio? Krenuli u borbu, naoružani petardama.

Osobno, mene je sram bilo prisustvovati jučer onome. Još više me je sram bilo gledati kako NITKO od vladajućih, uključujući Trojku i sve ostale hrvatske zastupnike, nije smatrao shodnim reagirati, ustati se kazati koju riječ, u krajnju ruku stati u obranu kolegice koju su izabrali u vodstvo Parlamenta. Krenuo si u fight, ali si se sakrio pri prvom protunapadu s druge strane, ostavivši ženu na vjetrometini.

Kada su se birali ti odbori i kada je HRS bio u pitanju, u HDZ-u su rekli „bolje da DF participira u radu glavnih odbora, nego HRS!“ Kad sam vidio kako glavni akteri iz HDZ-a jučer šutke promatraju cijeli cirkus, a njima je najviše u interesu da se cirkus što prije okonča, namjerno se nisam htio uključivati u bilo kakvu raspravu. HRS je oporba, a u pojedinim ranijim situacijama samo vodstvo Parlamenta se prema meni nekorektno odnosilo. Eto im DF-a nek ih brani, napisao je Raguž na Facebooku.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:31