StoryEditor

Licemjerna tišina bh. društva: Nisi sama, osim što - jesi!

Piše Jurija Milović  /  28.01.2021., 06:01h

Pokret se rodio u Srbiji kad je srpska glumica, prošli tjedan, optužila svog bivšeg profesora glume za silovanje. Reakcija je bila lančana - tisuće žena diljem Balkana od tada su u javnost izašle sa svojim svjedočanstvima ujedinjene pod sloganom "Nisi sama".

Nisi, da. Osim što – jesi.

Tisuće žena diljem Balkana, do prošloga tjedna – šutjelo je.

Zašto?

U svijetu je, prema procjenama brojnih organizacija, među kojima je i UN Women, svaka treća žena izložena nekoj vrsti nasilja. U BiH je to svaka druga žena. Zakonske regulative borbe protiv nasilja nad ženama u BiH su regularne i korektne. BiH je potpisnica niza konvencija u vezi prevencije nasilja nad ženama. No, realno stanje je katastrofalno.

Zašto?

Obiteljski zakoni FBIH i RS zabranjuju nasilje u obitelji, a Krivični zakoni BiH, RS, FBIH i Distrikta Brčko inkriminiraju nasilje u obitelji. Ipak, svaka druga žena u BiH je izložena nasilju, a 57,8% žena u BiH je, do svoje 15.-e godine – doživjelo neki oblik nasilja. Ipak, gotovo svaka od tih žena – šutjela je.

Zašto?

Činjenica je da je nasilje nad ženama u BiH sve kompleksniji problem, kao i da su mnoge od njih i životno ugrožene. Prošle godine jedanaest žena je ubijeno kao posljedica nasilja u obitelji. Nisu sve šutjele. Država ih nije zaštitila.

Zašto?

"Stručnjaci kažu da se nasilje u obiteljii, u praksi ,u BiH tretira kao prekršaj, a ne kao zločin, što ukazuje na percepciju policijskih službenika, tužitelja i sudova da nasilje nije ozbiljan problem”, navodi se u istraživanju koje je 2018. godine provela Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE).

U većini prijavljenih i kreiranih predmeta, od incidenta prođu i godine – do prvog ročišta, a u 80% slučajeva nasilnicima je izrečena tek uvjetna kazna!

Brojne nevladine organizacije aktivno djeluju u svrhu podizanja kolektivne društvene svijesti o nasilju nad ženama. Nažalost, opstaju samo one najupornije. Nedostatak novca iz budžeta, bez pristupa EU fondovima – ne ostaje im drugo.

A zlostavljane žene?

Pa, one – šute.

Jer, što im drugo ostaje?

I nakon što sve ovo uzmemo u obzir, ostaje mi samo da se iščuđavam nad licemjernim pijetetom kojeg bh. društvo ima za žrtve nasilja u Srbiji, Hrvatskoj i drugim susjednim zemljama. Muči me i to što sam svjesna činjenice da bi se ista takva ispovijest u BiH ušutkala i prije nego bi došla do medija. Muči me, jer znam da bi. Muči me što bh. društvo parazitira na ‘tuđim‘ problemima, a svoje skriva, ne rješava, zataškava. A na kraju me zanima samo jedno; zašto je poželjna empatija prema srpskoj glumici, a sramotna – prema susjedi, komšinici, sestri? Ni one – NISU TRAŽILE!

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:45