StoryEditor
Novi sukobi suparničkih frakcija

LIBIJA NAKON GADAFIJA: Rat oružanih frakcija, svatko protiv svakoga

Piše fena  /  15.08.2023., 15:55h

Najmoćnije libijske oružane frakcije borile su se u nekoliko kvartova prijestolnice tijekom noći i u utorak ujutro, u najtežem nasilju u gradu ove godine, što je izazvalo strah od šire eskalacije.

Tamni dim nadvio se nad dijelovima grada u utorak ujutru, a čula se i paljba iz teškog naoružanja, javio je novinar Reutersa iz Tripolija. Stanovnici i lokalni mediji javili su o sukobima u raznim dijelovima prijestolnice.

Ministarstvo zdravstva apeliralo je na građane da daju krv za pomoć nastradalima. Usama Ali, glasnogovornik službe hitne pomoći, kazao je da je 19 osoba ranjeno, 26 porodica evakuirano iz područja zahvaćeno sukobima. Nije, međutim, rekao da li je neko ubijen.

Sukobi između 444. brigade i Specijalnih snaga za odvraćanje, koje su podržavale privremenu Vladu nacionalnog jedinstva (GNU) tokom kratkih bitaka prošle godine, razbili su mjesece relativnog mira u Tripoliju.

Libija je imala malo mira i sigurnosti od ustanka iz 2011. godine uz podršku NATO-a, a 2014. se podijelila između zaraćenih istočnih i zapadnih frakcija.

Napad istočnih snaga na Tripoli, na zapadu, propao je 2020. godine što je dovelo do prekida vatre koji je zaustavio većinu velikih sukoba. Turska, koja podržava vladu u Tripoliju, zadržala je vojno prisustvo u Libiji.

Bilo je, međutim, malo napretka ka trajnom političkom rješenju sukoba, i na terenu oružane frakcije koje su stekle zvanični status i financiranje nastavljaju da vladaju.

Prošle godine frakcije koje podržavaju suparničku vladu, koju je proglasio parlament sa sjedištem na istoku zemlje, pokrenule su pokušaj svrgavanja privremenog premijera Abdul Hamida  Dbeibeha, što je dovelo do višednevnih teških sukoba u Tripoliju. Sporadične borbe su i ove godine potresale grad Zawiya, zapadno od prijestolnice.

Specijalne snage za odvraćanje, koje kontroliraju prijestolničku zračnu luku Mitiga, zarobile su u ponedjeljak zapovjednika 444 brigade Mahmuda Hamzu dok je pokušavao da otputuje, kazao je izvor iz brigade.

Letovi za i iz Mitige preusmjereni su u Misratu, grad oko 180 kilometara istočno od Tripolija, priopćile su aviokompanije i izvori iz zračne luke. Sukobi su izbili u blizini Mitige u ponedjeljak navečer i utorak ujutru, javio je novinar Reutersa.

Snimci koji kruže društvenim mrežama, a koje Reuters nije mogao odmah potvrditi, pokazuju kako stanovnici Tripolija blokiraju ceste sa zapaljenim gumama.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 18:02