StoryEditor
izrazili neslaganje

Liberalni suci zabrinuti: Presuda protiv pobačaja ugrožava pravo na istospolni brak i druge slobode

Piše Hina  /  25.06.2022., 07:38h

Troje liberalnih sudaca pismenim su putem izrazili svoje neslaganje i presudu nazvali „katastrofalnom“ i zakonski manjkavom – jer bi se njome državi dozvolilo da natjera ženu da iznese trudnoću do kraja i, u nekim slučajevima, „rodi dijete svog silovatelja“.

Odluka Vrhovnog suda SAD-a kojom se ukida ustavno pravo na pobačaj otvara put za ukidanje drugih prava vezanih za brak, seksualnost i kontracepciju, kazalo je troje liberalnih sudaca u petak, dok konzervativni sudac Clarence Thomas poziva Sud da nastavi ići u ovom smjeru.

Presuda donesena u petak, čiji je autor konzervativni sudac Samuel Alito, poništila je presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine koja je jamčila legalan pobačaj u cijeloj zemlji.

Troje liberalnih sudaca pismenim su putem izrazili svoje neslaganje i presudu nazvali „katastrofalnom“ i zakonski manjkavom – jer bi se njome državi dozvolilo da natjera ženu da iznese trudnoću do kraja i, u nekim slučajevima, „rodi dijete svog silovatelja“.

Napisali su i da su ovom presudom ugrožena druga prava koje je sud desetljećima priznavao po zakonskom načelu koje na temelju 14. amandmana Ustava Sudu daje pravo da štiti određena temeljna prava, a saveznim državama onemogućuje ukidanje takvih prava mimo Suda.

Ova presuda osigurala je tako brojne osobne slobode poput prava na kontracepciju koje je zajamčeno presudom iz 1965 godine, prava na međurasni brak iz 1967. godine, prava na istospolnu intimnost iz 2003. godine i prava na istospolni brak iz 2015 godine.

„Mi ne razumijemo kako itko može biti siguran da će današnja presuda biti zadnja takve vrste“, napisali su liberalni suci.

Javnosti savjetuju da budu skeptični prema tvrdnji konzervativnih sudaca da presuda ne bi trebala ugroziti druga prava „koja se ne tiču pobačaja“. „To je isto kao da vam netko kaže da se Jengi toranj sigurno neće srušiti“, napisali su sudci, referirajući se na igru izvlačenja drvenih kocki iz nesigurno složenog tornja.

Sudac Thomas zaista je pozvao sud da zauvijek odbaci te presude.

Thomas kaže da bi u budućnosti „trebali preispitati sve presude vezane za ovaj slučaj“, referirajući se na presude koje jamče pravo na kontracepciju, istospolnu intimnost i istospolne brakove.

Predsjednik Joe Biden Amerikancima je kazao da se pripreme na moguće daljnje ugroze prava od strane konzervativnih sudaca.

„Upozoravao sam na to da ova odluka ugrožava šira prava na sigurnost svih građana“, kazao je Biden.

„Pravo na najbolju odluku za vlastito zdravlje. Pravo na korištenje kontracepcije, pravo na privatnost bračnog para u vlastitoj spavaćoj sobi“, dodao je.

Sudac Alito inzistira na razlikovanju prava na pobačaj od drugih prava jer se njim, za razliku od drugih, ugrožava ono što se u presudi Rue naziva „potencijalnim životom“.

No, liberalni suci tvrde da mnogi pravni stručnjaci dijele njihovo mišljenje da odluka konzervativne većine u Vrhovnom sudu ugrožava i druga prava temeljena na ovoj presudi.

Alito je napisao i da pravo na pobačaj po 14. amandmanu ne vrijedi jer takva prava moraju biti „duboko ukorijenjena“ u povijest i tradiciju SAD-a, te biti ključna za zaštitu temeljnih ustavnih sloboda. U većini saveznih država pobačaj je u 19. stoljeću bio kazneno djelo.

Liberalni suci kažu da su, vodeći se tim principom, ugrožene i druge slobode jer američki zakon dugo nije štitio ni slobodu na izbor partnera, korištenje kontracepcije i zaštitu od sterilizacije.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 14:25