Article_Top_970x250

Liberalna gradonačelnica Varšave zabranila prosvjednu povorku desnice

Najavljeno 100 000 ljudi

Liberalna gradonačelnica Varšave zabranila prosvjednu povorku desnice

stu 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Organizatori su odmah najavili sudsku žalbu na takvu odluku

Liberalna gradonačelnica Varšave Hanna Gronkiewicz-Waltz zabranila je danas prosvjednu povorku koju desnica organizira 11. studenog na Dan neovisnosti, iz sigurnosnih razloga a organizatori su odmah najavili sudsku žalbu na takvu odluku.

Lani je u povorci sudjelovalo oko 60.000 Poljaka, među njima i skupine krajnje desnice, uz nacionalističke, ksenofobne i antisemitske slogane koji su naišli na osudu u Poljskoj i u svijetu, prenosi Hina.

"Sigurnost je na prvom mjestu", rekla je novinarima Gronkiewicz-Waltz kojoj mandat istječe za nekoliko tjedana, "a onda dolazi povijest, Poljske i Varšave. Varšava je dovoljno patila zbog agresivnog nacionalizma".

Istaknula je da od ministra unutarnjih poslova nije mogla dobiti nikakvu informaciju o sigurnosnim mjerama predviđenim za taj događaj.

"Prosvjedna povorka će se ipak održati, bez obzira na to što misli Hanna Gronkiewicz-Waltz", rekao je novinarima Mateusz Marzoch, potpredsjednik povorke, prenijela je agencija PAP, istaknuvši da će se organizatori žaliti na zabranu.

Prema njegovu mišljenju, gradonačelničina odluka govori o njezinoj "bahatosti".

Poljski predsjednik Andrzej Duda i članovi vlade su isprva htjeli sudjelovati u povorci, ali su se poslije povukli, rekavši da organizatori nisu dali dostatna sigurnosna jamstva.

Organizatori najavljuju najmanje 100.000 sudionika. Kao i lani, velik broj predstavnika krajnje desnice iz europskih zemalja najavio je dolazak u Varšavu 11. studenog. Sigurnosnu situaciju otežava prosvjed policajaca kojih je više tisuća otišlo na bolovanje i ne žele raditi 11. studenog iako im je nadležni ministar obećao poveći dodatak na plaću za taj dan.

Jučer je i gradonačelnik Wroclawa na odlasku, Rafal Dutkiewicz zabranio skup krajnje desnice planiran za nedjelju u tom velikom gradu na jugozapadu zemlje.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250