StoryEditor

Letkom na Facebooku pozivaju na linč i napad na novinare Avaza

Piše D  /  09.04.2021., 02:04h

Direktor medija kompanije Avaz roto press Fadil Mandal u pismu navodi da se Dnevni avaz, kao najtiražniji i najutjecajniji dnevni list u BiH, ponovo nalazi na udaru i prijetnji opasnih likova za koje vjeruje da su povezani s vladajućim strukturama.

Letak u kojem se prijeti novinarima Avaza

Naime, na Facebook profilima više osoba, a među njima su izvjesni Amel Kovačević i Jasmin Mulahusić (nalazi se na listi UN kao pomagač islamskih terorista), protiv kojeg je, inače, dodatno pokrenuta istraga u Tužiteljstvu BiH zbog prijetnji novinarima, ali i brojnim javnim osobama i političarima, dijeli se letak u kojem se „savjesni građani i patriote“ pozivaju i upućuju što trebaju raditi u slučaju „novih nereda na ulicama gradova Bosne i Hercegovine“.

Uz instrukciju kako da slikaju, prate i prijavljuju svaku osobu koja poziva ne prosvjede protiv aktualne vlasti, autori ovog letka svoje sljedbenike izravno pozivaju na nasilje pred Avaz Twist Towerom, sjedištem medijskog koncerna, portala i lista Dnevni avaz.

„U slučaju pokretanja nasilnih demonstracija okupite se ispred Avazovog Twist Towera i blokirajte sve prilaze. Po potrebi, ispred njega možete zapaliti nekoliko guma, kako bi jazavac bio istjeran iz jazbine! Vodite računa da nikoga ne ozlijedite i ne uzimajte pravdu u svoje ruke! Počinitelje zločina predajte organima sigurnosti!“, navedeno je u letku.

-Po svemu sudeći, „zločin“ koji čini Dnevni avaz je, što piše o korumpiranoj vlasti koju u Federaciji BiH predvodi SDA, otkriva krake kriminalne hobotnice koja je nabavljala kineske respiratore i drugu medicinsku opremu u vrijeme pandemije koronavirusa, što ukazuje da umiješanost kadrova SDA u zataškavanje ubojstva Dženana Memića, što piše o sumnjivim smrtima i zbivanjima na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, što otvara prostor u novini za oporbena mišljenja i dokumentirane priče o visokoj korupciji i kriminalu aktualne vlasti, ističe Mandal u pismu.

U prilogu ovog pisma Mandal je na navedene adrese poslao i snimke zaslona nekih objava i osoba koje sudjeluju u ovoj hajci na novinare Dnevnog avaza, ali i kolege iz drugih medija, gdje se lako može uočiti veza sa SDA, direktorom OSA-e i bračnim parom Izetbegović.

Direktor medija kompanije Avaz roto press Fadil Mandal napominje kako ovo nije prva prijetnja novinarima Dnevnog avaza, te upozorava:

-Ali, zbog aktualnih zbivanja i atmosfere koja se stvara na društvenim mrežama gdje su izuzetno aktivni tzv. botovi SDA, doista strahujemo za naše živote i pozivamo Vas na adekvatnu akciju i osudu ovakvih poziva na nasilje i linč novinara, napisao je Mandal.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:39