StoryEditor
član sda

Lendo: "Zabrinjava saznanje da OHR priprema novi desant na ustavni poredak FBiH"

Piše fena  /  15.09.2023., 11:54h

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini novim desantom na ustavni poredak Federacije BiH kompromituje budući rad Ustavnog suda BiH - navedeno je u priopćenju iz ureda potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Kako se dodaje, povod je informacija koju su prenijeli mediji da su članovi Komisije za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz redova opozicije, osobno i pojedinačno kontaktirani od Ureda visokog predstavnika, a da je navodno tema bila njihovo prisustvo sjednici ove komisije "na kojoj bi Trojka trebala da ispuni želju Dragana Čovića i  Predstavničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto suca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ime Marina Vukoje".

Iz Lendinog ureda navode da je duboko uznemiravajuće i zabrinjavajuće saznanje da visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem, kako se tvrdi, ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja suca u Ustavni sud Bosne i Hercegovine prema njegovom diktatu.

- Narod zna i narod pamti način na koji je visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendirao Ustav Federacije BiH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao. Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnost i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima. Najave da će se nešto slično ponovo dogoditi izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenjenja i u čiju korist to radi - navodi se u priopćenju.

Sudac u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ostaje najmanje 20-25 godina, a Marin Vukoja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je, kako se ocjenjuje u saopćenju, produžena ruka hrvatske nacionalne politike, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinkronizaciju koja postoji između te dvije politike. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u brojnim odlukama je stavljao van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sve to je sada, kako se navodi u priopćenju, u neposrednoj opasnosti.

-Suci u Ustavni sud Bosne i Hercegovine moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija. Njihove osobne kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužiteljskim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija. Samo tako izabrani suci mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da Bosna i Hercegovina jednog dana postane članica Europske unije - poručeno je iz ureda potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 04:01