StoryEditor
potpredsjednik fbih

Lendo poručio Schmidtu: "Dobro razmislite o odluci koju donosite jer je možda nećete moći realizirati"

Piše desk  /  25.04.2023., 14:48h

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo je komentarisao formiranje vlasti u entitetu poručivši visokom predstavniku Christianu Schmidtu da dogovor o Vladi FBiH trebaju postići političke stranke. Kazao mu je i da, ako se odluči na korištenje Bonskih ovlasti, dobro pazi da li će to moći i realizirati.

"Domaći akteri trebaju konačno sjednu i da dođe do formiranja vlade, sve ostalo je greška. Greška je ovo što prozivaju, uče kojekakve dove da im visoki predstavnik formira vladu, da neka politička partija s tisuću glasova sudjeluje u ovome - to je nešto što građani FBiH ne podržavaju", rekao je Lendo.

On je također uputio svoj poziv Schmidtu, ali da ne donosi nikakve odluke o formiranju vlasti u FBiH.

"Predlažem mu da pusti nas da donosimo odluke u FBiH i konačno mislim da je došlo to vrijeme, a svaka odluka njegova neće biti dobra i najpravednija kada je riječ o Vladi FBiH", rekao je.

S obzirom na to da je Osmorka na klimavim nogama te da je sve izglednije da će teško osigurati glasove SBiH i NES-a u Zastupničkom domu ukoliko Schmidt donese kratkoročno rješenje, Lendo je poslao poruku Schmidtu da dobro razmisli o svojoj odluci i da li će je biti moguće realizirati.

"Treba dobro izanalizirati šta u ovakvim uvjetima i kakvu odluku donijeti, kako je realizirati, hoće li je moći realizirati. Ja se nadam da će povesti računa o tome da odgovara svim političkim partijama, a ne samo Čoviću i da bude na duži period", zaključio je Lendo.

Podsjetio je i na to da je Parlament FBiH usvojio zaključak koji se odnosi na poziv Christianu Schmidtu da ne donosi nikakve izmjene Ustava FBiH te je kazao da je to proslijeđeno visokom predstavniku.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 07:06