StoryEditor
Potpredsjednik FBiH

Lendo: "Ne osjećam se prozvanim u Schmidtovim riječima, a neka se Plenković bavi svojom državom"

Piše desk  /  08.04.2023., 15:24h

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) danas je u Travniku za Klix.ba komentirao posljednje obraćanje visokog predstavnika Christiana Schmidta i eventualno nametanje novih izmjena Ustava FBiH, ali i izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Na pitanje da li se osjeća prozvanim i odgovornim u Schmidtovim riječima, Lendo je kazao da se ne osjeća tako.

- Ja sam shvatio da rukovodstvo FBiH odnosno ove tri političke partije trebaju što prije sjesti i dogovoriti formiranje Vlade FBiH. Zadnji naši razgovori i njegova jučerašnja izjava pokazuje i ukazuje da upravo mi u BiH trebamo donositi važne odluke, a kada je u pitanju deblokada to treba zraditi rukovodstvo FBiH i tri političke partije - smatra Lendo.

Iniciranje sastanka

Dalje kaže da ne želi prognozirati što će visoki predstavnik raditi i kada.

- Ja ću ovih dana, do Bajrama, nastojati da iniciram sastanak s Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem i da pokušamo okupiti tri predsjednika i da okončamo ovo. Pridružiti ću se svim onima koji pokušavaju iznaći rješenja kada su u pitanju određene ustavne promjene. Ako ima dobre volje, a vidio sam i u Parlamentu FBiH da neki parlamentarci imaju dobre prijedloge, mislim da je jedno takvo rješenje bolje nego da ga nameće visoki predstavnik - dodao je.

Svaka odluka nekome više odgovara

Lendo je kazao da svaka odluka nekome odgovara više, a nekome manje, ali da se sve moraju poštovati.

- Mi odluku moramo poštovati, kao i svaku, ako bi eventualno došla. Pozivam visokog predstavnika da bude partner u donošenju određenih odluka koje će biti najbolja za građane FBiH - kazao je.

Na kraju je prokomentirao i izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da je Schmidt donio odluku u korist Hrvata u BiH.

- Plenković ima dosta obaveza i posla u svojoj državi I bolje da se bavi državom svojih građana i neka pusti nas u BiH koji ćemo zajedno s Hrvatima riješiti ono što je najbolje za Hrvate, kao i za Srbe i Bošnjake. Jedni da budu zadovoljni, a ostali nezadovoljni - nije dobro rješenje za Bosance i Hercegovce - zaključio je.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:20