StoryEditor
potpredsednik fbih

Lendo: Bošnjacima je uskraćena konstitutivnost

Piše fena  /  05.05.2023., 15:59h

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo oglasio se priopćenjem za javnost povodom stupanja na dužnost nove Vlade FBiH, te je istakao kako će koristiti sve ovlasti i mehanizme da zaštiti bošnjački narod, ali i sve ostale narode i građane od štetnih poteza nove nametnute vlasti.

- Novi saziv Vlade FBiH, izabran na osnovu nametnute odluke visokog predstavnika, u srijedu je preuzeo dužnost. Privremenom suspenzijom Ustava Federacije BiH, Bošnjacima je uskraćena konstitutivnost, oduzeta su ustavna prava izabranim predstavnicima u rukovodstvu Federacije BiH i Klubu Bošnjaka, a izborna volja bošnjačkog naroda je grubo pogažena - istakao je Lendo.

Naglasio je da one koji tvrde drugačije demantira činjenice.

- Protiv izbora ovakve Vlade je više od dvije trećine izaslanika u Klubu Bošnjaka, njih 17 od ukupno 23. U Zastupničkom domu je za potvrđivanje Vlade glasalo 23 Bošnjaka, a 40 ih je protiv. Iza 23 bošnjačka zastupnika koja podržavaju nametnutu Vladu je 94.467 glasova, dok je iza zastupnika Bošnjaka koji su protiv ovakvog saziva Vlade izborni legitimitet od čak 227.957 osvojenih glasova. Nekoliko kandidata SDA, poput bivše potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, ima više glasova od osam ili devet zastupnika koji podržavaju Vladu zajedno. Uskraćivanje suglasnosti na ovakav saziv Vlade, koji očigledno nema podršku ni trećine bošnjačkih glasača, nije bilo samo moje pravo, već i obaveza - kazao je Lendo.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci se opravdano osjećaju obespravljeni, iznevjereni i poniženi.

- Od odluke visokog predstavnika jedino više boli spremnost dijela bošnjačkih i probosanskih stranaka da budu sudionici u potpunoj degradaciji Bošnjaka kao političkog naroda u zamjenu za nekoliko ministarskih i direktorskih fotelja. To je breme koje će oni morati nositi u nastavku svojih života - smatra Lendo.

Naglasio je da se "bosanska" politika ostvaruje u izgradnji građanskog, sekularnog društva u kojem je na djelu vladavina prava.

- Građanin je najveća vrijednost države i nosilac suvereniteta. Nikada nećemo pristati na podjelu Bosne i Hercegovine između srpskog i hrvatskog hegemonizma. Država Bosna i Hercegova je najveća vrijednost i smisao svih naših političkih djelovanja. Iako su mi kao potpredsjedniku FBiH iz reda bošnjačkog naroda uskraćena ustavna prava u procesu formiranja vlasti, neka budu sigurni da ću koristiti sve ovlasti i mehanizme da štitim i zaštitim bošnjački narod, ali i sve ostale narode i građane od bilo kakvih štetnih poteza nove nametnute vlasti - poručio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo, priopćeno je iz njegovog Ureda. 

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 04:42