StoryEditor
HNS BiH

Legitimno predstavljanje je utkano u povijesni, politički i institucionalni okvir BiH

Piše DESK  /  11.10.2021., 13:21h
U Mostaru je održana 25. redovita sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj je predsjednik HNS-a Dragan Čović upoznao članove Predsjedništva o posljednjem Summitu EPP-a u Ljubljani te razgovorima na ovome forumu posvećenom odnosu EU i zemalja Zapadnog Balkana od strane europskih pučana. Visoki europski dužnosnici u Ljubljani su upriličili forum kako bi napravili širi dijaloški okvir o otvorenim pitanjima koja se nužno moraju riješiti u procesu daljnjih integracija, a tema izbornih reformi u Bosni i Hercegovini bila je jedna od ključnih.

Predsjedništvo HNS-a danas je konstatiralo kako je legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda, uz omogućavanje aktivnog i pasivnog biračkog prava svim građanima Bosne i Hercegovine, osnovna postavka funkcioniranja političkog i izbornog sustava Bosne i Hercegovine. 

"Pokušaji širih izmjena Aneksa IV. – Ustava Bosne i Hercegovine ugrozili bi natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti koje su Ustavni sud BiH i Europski sud za ljudska prava izdvojili kao ustavni meritum i ključni političko - pravni i institucionalni temelj BiH", priopćeno je nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a.

Također, navedeno je kako potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u Mostaru između Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića sadrži ključne odredbe reforme izbornog zakonodavstva i u potpunosti štiti i jača odrednice Washingtonskog i Daytonskog-pariškog sporazuma.

"Ograničene ustavne promjene ne smiju voditi ka derogiranju Ustava i onemogućiti konstitutivnost naroda u izboru svojih legitimnih političkih predstavnika. Pokušaji brisanja 'etničkog prefiksa' predstavljaju grubo kršenje Aneksa IV. kojim bi se omogućila potpuna diskriminacija, majorizacija i nametanje političkih predstavnika u ključnim institucijama - Predsjedništvu BiH i domovima naroda koji i jesu dizajnirani na način da sva tri naroda uživaju zajamčena ustavna prava", poručuju iz HNS-a.

Predsjedništvo HNS-a još jednom ističe da su unitarističke pretenzije bošnjačkih stranaka neprihvatljive, da negiraju konstitutivne zajednice i njihove posebnosti te da ruše multikulturalni, multinacionalni i multikonfesionalni karakter Bosne i Hercegovine. 

"Konstitutivnost naroda nije deklarativna kategorija, nego suštinska komponenta ostvarivanja ravnopravnosti kroz jednaka prava konstitutivnih naroda u procesu donošenja odluka i biranja svojih političkih predstavnika."

Predsjedništvo HNS-a poziva sve uključene strane u pregovore o izmjenama Izbornog zakona, kako domaće, tako i međunarodne aktere, da ulože maksimalne napore u postizanju konačnog dogovora o otvorenim pitanjima, poštujući pri tome temelje Ustava BiH. 

"Legitimno predstavljanje i zastupljenost legitimnih političkih predstavnika sva tri naroda utkana je u povijesni, politički i institucionalni okvir Bosne i Hercegovine koji je potvrđen i u Daytonskom-pariškom međunarodnom mirovnom sporazumu", priopćeno je.

Inače, predsjednik HNS-a Dragan Čović upoznao je Predsjedništvo HNS-a o razgovoru s gospodinom Mathew Palmerom, američkim izaslanikom za proces reformi izbornog zakonodavstva koje se u tijeku i ključnih dogovora koji slijede.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2021 06:00