StoryEditor

Legendarni Perešinov MIG-21 ispred Ministarstva obrane RH

Piše D  /  11.05.2019., 11:05h

Iz Ministarstva obrane RH (MORH) pozvali su zainteresirane građane da dođu u nedjelju, 12. svibnja, na Trg kralja Petra Krešimira IV, gdje će se održati svečanost “Povratak pobjednika” povodom povratka aviona legendarnog pilota Rudolfa Perešina u Hrvatsku. Svečanost počinje u 9 sati ispred sjedišta Ministarstva obrane gdje je postavljen borbeni avion MiG-21 kojim je heroj Domovinskoga rata Rudolf Perešin 25. listopada 1991. preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Legendarni MiG-21 od sutra će biti izložen ispred Ministarstva obrane, gdje će ga građani moći vidjeti u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a. U Hrvatsku je vraćen 7. svibnja, rastavljen u dijelove, u kamionima Hrvatske vojske. Zrakoplov koji je 1991. pripadao JNA, dvadeset i osam je godina bio u Austriji, izložen u Vojno-zrakoplovnom muzeju u gradiću Zeltwegu.

Prevladava ponos

“Bez obzira na sve emocije koje vladaju u meni u ovim trenucima, ponos je taj koji prevladava. Izuzetno mi je drago da se avion mojega Rudija vratio u Hrvatsku”, rekla je za 24sata Ljerka Perešin, supruga Rudolfa Perešina, čiji će MiG 21 u nedjelju biti svečano otkriven ispred zgrade MORH-a u Zagrebu.

“Moj Rudi je samo čekao taj trenutak i dočekao ga je tog 25. listopada te je preletio u Austriju. On je znao još 1989. da ćemo mi morati otići iz Bihaća, ali uvijek je govorio da neće otići s koferom u ruci. Morao je napraviti nešto što će svijetu pokazati što radi jugoslavenska vlast i kako se razara Hrvatska. Drago mi je da njegov podvig još odzvanja Hrvatskom. Ja sam sretna što se avion vratio, ali isto tako mi je i žao što Rudi nije tu da ovo sve doživi.

Prisjećam se i veselih godina i onih tragičnih. Kad živite tako, to je vječito u vama. Ovakvi trenuci, kad vas nešto ovako veliko podsjeti tko je bio on i kako smo živjeli tih godina, još više vrate uspomene. Avion sam prvi put vidjela još u Austriji na izložbi, ali kad je stigao u Hrvatsku, nisam išla. Nisam htjela skretati pozornost na sebe. Mislim da tu pozornost zaslužuje cijela ekipa, od tehničara, pilota, oružanih snaga i drugih jer su konačno vratili avion u Hrvatsku”, rekla je Ljerka Perešin za 24 sata.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:16