StoryEditor
Ray Liotta

Legendarni glumac preminuo tijekom snimanja filma

Piše desk  /  26.05.2022., 20:59h

Umro je glumac Ray Liotta, poznat po ulozi Henryja Hilla u Scorseseovom klasiku Dobri momci (Goodfellas).

Američki mediji pišu da je 67-godišnji glumac preminuo u snu u Dominikanskoj Republici gdje je snimao film Dangerous Water. Liotta je iza sebe ostavio kćer Karen i zaručnicu Jacy Nittolo s kojom se uskoro trebao vjenčati, prenosi Index.hr.

Liotta je u posljednje vrijeme radio na brojnim novim projektima, nakon što ga se dugo nije moglo vidjeti na filmskim platnima. Radio je na The Many Saints of Newark, Marriage Story i No Sudden Move. Nedavno je završio i snimanje filma Cocaine Bear, a trebao se pojaviti i u filmu The Substance uz Demi Moore.

Liotta je najveću slavu ostvario ulogom Henryja Hilla u filmu Dobri momci Martina Scorsesea. Mnogi i danas tvrde da je to najbolji filma mafijaške tematike ikad snimljen.

Posvojen je iz sirotišta, a prije glumačke karijere radio je kao barmen

Liotta je rođen 18. prosinca 1954. godine u Newarku. Nakon što je napušten u sirotištu, u dobi od šest mjeseci posvojili su ga gradska službenica Mary i vlasnik trgovine autodijelovima Alfred Liotta. Mary je bila škotskog porijekla, a Alfred, sin talijanskih imigranata.

Kasnije je unajmio privatnog detektiva da locira svoju biološku majku, a naknadno je od nje saznao da je uglavnom škotskog podrijetla.  Diplomirao je na Sveučilištu u Miamiju, gdje je studirao glumu, a na početku karijere je nastupao u mjuziklima.

Prije nego što je ostvario glumačku karijeru radio je kao barmen. Jedna od njegovih najranijih uloga bila je ona Joeyja Perrinija u sapunici Another World, u kojoj se pojavljivao od 1978. do 1981. Napustio je seriju da bi mogao okušati sreću u filmskoj industriji i preselio se u Los Angeles.

Na filmu je debitirao u filmu The Lonely Lady 1983. godine. Njegova prva velika glumačka uloga bila je u filmu Something Wild (1986.). Ta uloga mu je donijela prvu nominaciju za Zlatni globus. 1990. godine ostvario je svoju najpoznatiju ulogu u Dobrim momcima.

Nakon toga zaredale su se ulogu u Unlawful Entry, No Escape, Unforgettable, Cop Land, Phoenix... 1998. godine oduševio je odglumivši Franka Sinatru u TV filmu The Rat Pack. 2001. godine uz Anthonyja Hopkinsa je glumio u Hannibalu.

Od 1997. do 2004. godine bio je u braku s glumicom i producenticom Michelle Grace s kojom je dobio kćer Karen.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 21:49