StoryEditor

Ledeni val stiže u Hrvatsku: Upaljen crveni alarm, očekuje se snijeg i niske temperature

Piše hina  /  07.01.2024., 10:59h

Oblačno s povremenom kišom koja će u unutrašnjosti Hrvatske uz pad temperature prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, a u nizinama u drugom dijelu dana, prognoza je za nedjelju.

Hrvatsku će zahvatiti ledeni val koji je okovao dio Europe i koji je u siječnju zaledio Skandinaviju na minuta 44 stupnja, temperature su to kakve tamo nisu vidjeli 25 godina. U Hrvatskoj neće biti ni blizu tako hladno, ali gotovo cijela zemlja je pod alarmima. Crveni alarm je upaljen za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala gdje se očekuje vjetar s udarima do 180 kilometara na sat. Za Liku, Gorski kotar i središnju Hrvatsku upozorenje je na moguću poledicu i upalili su žuti meteoalarm. 

"Hladan zrak zadržavat će se nad našim dijelom Europe i Sredozemlja barem do sredine idućeg tjedna kad će temperatura u srednjim i višim slojevima atmosfere postupno rasti, dok će se pri tlu taj porast osjetiti kasnije. Početkom drugog siječanjskog tjedna oborine će postupno prestati, ali će s djelomičnim razvedravanjem noći biti hladne", objavio je DHMZ.

Zbog vjetra brojna ograničenja na cestama

Kolnici su mokri i skliski, a u priobalju puše jaka i olujna bura zbog čega je na snazi niz zabrana i ograničenja na cestama za pojedine skupine vozila, upozoravaju u nedjelju ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) napominjući kako su u prekidu i pojedine pomorske linije. Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene

Na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom. Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Ali, to nije sve...

Na Krčkom mostu zabrana je za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom). U pojedinim dijelovima zemlje zbog kiše moguća su zadržavanja veće količine vode na kolniku i otežan promet. 

Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni. HAK vozačima savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme. Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru Slovenije te na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom, uz moguća duža čekanja.

Zbog pojačanog prometa i graničnih kontrola moguća su čekanja i na graničnim prijelazima sa Slovenijom na izlasku iz zemlje. Zbog izvanrednog događaja dionica državne ceste (DC2) most Ilok-Bačka Palanka zatvorena je za vozila teža od 3,5 tona. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Ploče-Trpanj te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar -Split, Vis-Split i Jelsa-Bol-Split.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:38