StoryEditor
"kad pobijedim..."

Le Pen: Čim se rat završi pozvat ću na približavanje NATO-a i Rusije

Piše desk  /  14.04.2022., 08:43h
Kandidatkinja za predsjedničke izbore Francuske Marine Le Pen kazala je da podržava bliže veze između NATO saveza i Rusije te dodala da će Pariz ponovno napustiti vojnu alijanse koju predvode SAD ako ona osvoji mjesto predsjednice.

Prvi krug izbora je održan, dok će drugi nastupiti 24. travnja, gdje će sudjelovati i drugi kandidat Emmanuel Macron.

- Čim se rusko-ukrajinski rat završi i bude riješen mirovnim sporazumom, pozvat ću na implementaciju strateškog približavanja NATO-a i Rusije - rekla je Le Pen na konferenciji za medije.

Samo 11 dana uoči drugog kruga izbora za poziciju francuskog predsjednika naglasila je svoja glavna vanjskopolitička obećanja kao kandidatkinja krajnje desnice koja nema prethodnog iskustva u vladi ili međunarodnim poslovima.

Prije pet godina, nakon što se suočila s Macronom u drugom krugu predsjedničkih izbora 2017. godine koje je teško izgubila, Putin je ugostio Le Pen u Kremlju. Tada je zadivljeno izjavila da dijeli iste vrijednosti kao Putin i da se s njim, kao i tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, pojavljuje novi svjetski poredak.

Le Pen je promijenila stav prema Rusiji nakon invazije na Ukrajinu i rekla da ima neutralan odnos s obje nacije.

Pobjeda Le Pen u drugom krugu 24. travnja odjeknula bi Europom, kao i preko Atlantika, postavljajući velikog euroskeptika u Elizejsku predsjedničku palaču i nekoga tko je dugo iskazivao divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 19:45