Article_Top_970x250

Lažni multietničar i socijaldemokrat Nikšić protiv jednakopravnosti naroda

ČELNIK SDP BiH

Lažni multietničar i socijaldemokrat Nikšić protiv jednakopravnosti naroda

sij 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović i Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić održali su jučer u Bruxellesu sastanak sa stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, zastupnikom Portugala u Europskom parlamentu, Paulom Rangelom.

Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona, izbore u Gradu Mostaru, budućnost demokracije u BiH i dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Čović je naglasio da je Izborni zakon u finalnoj fazi dogovora, te da će izmjene Izbornog zakona osigurati zakonsku jednakost konstitutivnih naroda u političkom predstavljanju na svim razinama vlasti.

Povodom izjava Čovića o Izbornom zakonu, oglasio se i lider SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Očito je da nakon sastanaka sa SDA Dragan Čović širi optimizam i da vjeruje kako će se izmjene Izbornog zakona dogoditi upravo kako to priželjkuje HDZ. Mogu samo ponoviti poznati stav SDP-a da taj srednjovjekovni diskriminacijski zakon neće imati podršku naših zastupnika”, poručio je Nikšić.

Podsjetimo HDZ i HNS zalažu se za izmjene neustavnog Izbornog zakona, koje bi osigurale jednakopravnost konstitutivnih naroda u izboru svojih predstavnika u Federalni dom naroda i Predsjedništvo BiH, te jednaku vrijednost glasa svakog birača u izboru vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, prenosi HMS.

Dnevnik.ba