StoryEditor

Lažni inspektor iz Zenice pljačkao migrante i maloljetnike: "Ako mi ne daš telefon, ubit ću te"

Piše D  /  16.02.2021., 10:02h

Prema navodima iz optužnice, Stojnić je 20. kolovoza prošle godine na lokalitetu autobuske stanice u Zenici prišao A.M. i njenim sinovima, te ih pitao da li su migranti iz Maroka, na što su oni djelomično na engleskom objasnili da su iz Palestine.

-Potom ih je Stojnić pitao da li im treba droga, a kada su odrično odgovorili pokazao im je legitimaciju sa slikom za koju je znao da nije prava, lažno se predstavljajući kao policijskim inspektor. Lažnim prikazivanjem ove činjenice doveo ih je u zabludu, poslije čega je u namjeri pribavljanja protiv pravne imovinske koristi odveo oštećenu i njenog sina do obližnje zgrade gdje ga je počeo pretresati - stoji u optužnici.

Tom prilikom je uzeo mobitel "Iphone 6" s punjačem, SIM karticu za međunarodne razgovore, 350 eura, 80 maraka i torbicu. Potom je A.M. shvatila da Stojnić nije inspektor, zbog čega mu nije dozvolila da pregleda i njenu torbicu.

- Potom je Stojnić iz džepa izvadio nož dužine 20 centimetara, te uz prijetnju da će napasti na njen život pokušao oduzeti i prisvojiti njenu torbicu koju je ona, u namjeri da je zadrži, zagrlila rukama. Za to vrijeme njen sin dozivao je policiju, zbog čega je Stojnić pobjegao s lica mjesta - navodi se u optužnici.

Stojnić je i u listopadu prošle godine nastavio s lažnim predstavljanjem. Kako stoji u optužnici, u ulici Adolfa Goldbergera, prišao je maloljetnom Zeničaninu koji je kopao po kontejneru za smeće, a zatim izvadio nož i prislonio mu ga na leđa.

-Ako mi ne budeš dao telefon, ubit ću te. Na to mu je oštećeni odgovorio da ne da svoj mobitel, dok je Stojnić nastavio s prijetnjama da će ga ubiti, zbog čega je maloljetni Zeničanin, u strahu za svoj život, predao mobitel "Samsung S5 Mini" - navodi se u optužnici.

Zatim je pobjegao s lica mjesta, a policijski službenici PU I Zenica pronašli su nekoliko dana kasnije otuđeni mobitel i vratili ga oštećenom Zeničaninu.

-Dakle, upotrijebio silu ili ozbiljnu prijetnju protiv druge osobe radi oduzimanja tuđe pokretnine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, te se lažno predstavljao kao službena osoba dovodeći drugog u zabludu da što učini na štetu svoje imovine, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi - stoji u optužnici Tužiteljstva ZDŽ.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:03