StoryEditor
Žrtve progovorile

Lažni estetski kirurg iz Srbije unakazio brojne žene: "Jedva sam preživjela"

Piše desk  /  18.11.2021., 20:57h
U uglancanoj ordinaciji u samom centru Beograda Sava Knežević je punih pet godina obavljao estetske zahvate - uvećanja usana i grudi, liposukcije, zatezanje lica. Nasmijana lica "medicinskog osoblja", 26 diploma u ordinaciji i suvremena oprema ulijevale su povjerenje njegovim pacijenticama, piše Deutsche Welle.

Knežević ih je uvjerio da ima 32 godine i da je specijalist estetske kirurgije i regenerativne medicine, ali i doktor, znanstvenik, akademik i predavač svjetskog glasa. "Ja sam medicinski direktor lanca klinika za antiaging-medicinu La Clinique de Paris i internacionalni edukator i predavač za isti brend", tvrdi Knežević u prepisci koju je objavila jedna od njegovih pacijentica.

Osim u Beogradu, radio je u ordinacijama u Dubaiju, Zürichu i Tirani. "Prvi smo u Albaniji koji nudimo tretmane za matične stanice i regenerativnu medicinu. Govorim o zamjeni hormona, matičnim stanicama, estetskoj medicini, ishrani i medicini života", kaže Knežević u promotivnoj snimci ordinacije u Tirani.

Žrtve su progovorile

I tko zna dokle bi dogurao doktor Knežević da neke od žrtava nisu progovorile. Sugovornica DW-a, koja je željela ostati anonimna, kod Kneževića je uvećavala usne i grudi te zatezala lice. "Usta su mi sada defektna. Ja pričam jedno, usta rade drugo, nemam nikakav osjećaj. Vještaci su utvrdili da u gornjoj usni imam samo dvadeset posto osjećaja", priča ona.

Suradnja s Kneževićem joj je zagorčala život. Umjesto ugrađivanja implantata u grudi, Knežević je napravio transfer masnog tkiva iz trbuha u grudi. Neposredno nakon tog zahvata, završila je u bolnici. "Nadbubrežne žlijezde su mi počele otkazivati, dobila sam trovanje krvi i jedva sam preživjela. Pet dana su se borili za moj život", priča nekadašnja Kneževićeva pacijentica.

Kada je liječnicima rekla da je operirala grudi, uslijedile su višemjesečne analize, a potom još operacija. "Izvadili su mi pet cista iz jedne dojke, izvadili su mi to masno tkivo iz obje dojke, koje je kapsuliralo i da je tako ostalo, moglo se jako brzo pretvoriti u tumor ili puknuti i napraviti sepsu u cijelom organizmu."

Knežević, ispostavit će se, nije bio nikakav liječnik, nego maser. Nije imao 32 godine, već 23. A njegova majka, koja se predstavljala kao medicinska sestra, po struci je zapravo bila cvjećarka. Kada je njegova pacijentica to doznala, nazvala ga je i pitala je li to istina. Prvo ju je pokušao uvjeriti da mediji lažu, ali je ubrzo nakon toga obavijestio da zatvara ordinaciju.

"Ja mu kažem, onda tu nešto nije u redu ako ti bježiš. Pitam ga: Reci mi što si, Savo? Jesi li doktor, zubar, anesteziolog, veterinar? Nebitno, samo mi reci što si. On kaže: 'Ne znam što da ti kažem.' Prekinuo je vezu i više mi se nikad nije javio", priča naša sugovornica.

Daleko od očiju javnosti

Knežević je doista zatvorio ordinaciju i s majkom Danijelom se sakrio kod rođaka u selu Putinci kod Rume. Nakon mjesec dana skrivanja je uhićen, a policija je u kući u selu pronašla sav dokazni materijal iz ordinacije.

Međutim, poslije mjesec dana pritvora Kneževići su pušteni da se brane sa slobode. Početak suđenja zakazan je za 26. studenog 2021. pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Tužiteljstvo za Savu traži kaznu od osam i pol godina zatvora i 800.000 dinara, a za Danijelu godinu dana kućnog zatvora.

Početak suđenja Kneževići čekaju u Putincima. Svatko u selu zna da je tu i gdje živi "lažni doktor", ali kažu da ne znaju kako izgleda. Ekipa DW-a pokušala je stupiti u kontakt s njim, ali odgovora nije bilo. Umjesto Kneževića i njegovih rođaka, izašli su susjedi. "Ostavite ljude na miru", "Idite u Njemačku pa snimajte", samo su neki od njihovih komentara. Tvrde da oni koji žive u toj kući "nisu ni mrava zgazili" i da mediji lažu.

Pandorina kutija je otvorena

Nakon Kneževića razotkriveno je još najmanje osam osoba koje su se lažno predstavljale kao liječnici. Svi su imali agresivne kampanje na društvenim mrežama, ali nitko dozvolu Liječničke komore niti dozvolu za rad.

Plastični kirurg Predrag Matejin nije iznenađen ovom pojavom. Kaže da su tvrtke koje prodaju proizvode poput hijalurona i botoksa poprilično "nekritične" prema kupcima i da obično ne provjeravaju imaju li diplome i licence pa prevaranti lako uđu u biznis.

"Teško je i inspekciji pronaći takve ljude, naročito ako nisu adekvatno registrirani, jer malo je paradoksalno da zdravstvena inspekcija ne može kontrolirati kozmetičke salone koji su u posljednje vrijeme preuzeli konce u svoje ruke i rade sve više estetskih zahvata", kaže za DW specijalist plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije Predrag Matejin.

Predostrožnost je tako ostavljena samim klijentima - da dobro provjere kome povjeravaju svoje lice i tijelo. Ali i liječnicima koji i dalje mogu odbiti pacijente ako su njihovi zahtjevi upitni. Doktor Matejin se više puta našao u takvoj situaciji. "Imao sam nedavno situaciju kod jedne pacijentice koja je bila ispod godina kada bi mogla napraviti intervenciju koju je željela. Ona je samo odmahnula glavom i rekla: 'Dobro, naći ću nekog drugog tko će to napraviti.'"

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:35