StoryEditor
MILORAD DODIK:

"Lažni izvještaj lažnog visokog predstavnika, napisan u muslimanskim uredima u Sarajevu, dokaz je lažne BiH"

Piše desk  /  05.05.2022., 14:45h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da "nastojanje Republike Srpske da nastavi obavljati određene ustavne nadležnosti ne ugrožava stabilnost u BiH već joj doprinosi, a da lažni izvještaj Vijeću sigurnosti, lažnog visokog predstavnika, napisan od muslimana, samo dokaz lažne BiH".

Dodik kaže da je "u ovoj BiH sve propalo, a što se vidi i u nastojanju da se Vijeću sigurnosti UN-a dostavi lažni izvještaj, lažnog visokog predstavnika".

"Apsurd i laž, sve jedno do drugog. Ovaj lažni izvještaj je stvarno napisan u muslimanskim uredima u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Schmidt je njihov stvarni glasnogovornik", poručio je Dodik.

Ukazuje da ne treba mnogo dokaza za to, budući da se "u tom lažnom izvještaju samo stvarno napadaju Srbi i Hrvati, a nema ni riječi o punim džamijama mladih kao sigurnosti za BiH, ili da probosanci ne mogu trpjeti manjinu, Srbe i Hrvate, da odlučuju".

"Gdje je tu Ustav BiH?! Kako je moguće da predsjednik SIP-a da izjavu da je nedopustivo da se primjenjuje ustav BiH i zakon o izborima, Kako vjerovati?", pita srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik navodi da se "u svu tu lažnu predstavu uključio i generalni tajnik UN-a Antonio Guterres, dostavljajući ovaj lažni pamflet Vijeću sigurnosti bez odluke Vijeća sigurnosti o imenovanju podnositelja".

Dodik ističe da je Republika Srpska jasna i veoma precizna u svojim stavovima i na takav način je dostavila svoj izvještaj Vijeću sigurnosti.

Srpski član Predsjedništva BiH napominje da Republika Srpska dugi niz godina ističe da se podjela nadležnosti predviđena Ustavom BiH mora poštovati i provoditi.

"Pa ipak, ne samo da tu podjelu nadležnosti ne poštuje i ne provodi, nego muslimansko Sarajevo sa svojim saveznicima u OHR-u i Ustavnom sudu BiH nastavlja urušavati autonomiju entiteta, suprotno Ustavu", kazao je Dodik.

Naglašava da je kao odgovor na višegodišnju eroziju njenih ustavnih nadležnosti, Republika Srpska nedavno započela zakonit, demokratski proces vraćanja određenih nadležnosti koje su joj dodijeljene Ustavom BiH i koje je ranije vršila dugi niz godina bez ikakve polemike.

"Suprotno histeričnim tvrdnjama, vraćanje nadležnosti koje su joj Ustavom BiH dane ni na koji način ne predstavlja poništavanje 'reformi', a još manje korak ka secesiji od BiH, bilo de iure ili de facto. Republika Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH", istaknuo je Dodik.

Objašnjava da potezi Republike Srpske u pravcu vršenja nekih od ustavnih nadležnosti koje joj pripadaju imaju za cilj obnavljanje ustavnog poretka BiH.

"Rekli smo da su, pod ogromnim pritiskom određenih stranih sila i visokih predstavnika koji su se ponašali kao diktatori, dva entiteta dala političku suglasnost da se institucijama na razini BiH u Sarajevu povjeri vršenje nekih nadležnosti koje su inače ustavom date entitetima", napominje Dodik.

Ukazuje da su ovi sporazumi bili su tek politički ustupak, a ne obavezujući ugovori, amandmani na ustav ili sporazumi s pravnim učinkom.

"Činjenica je da je Ustavni sud BiH potvrdio da sporazumi kojima je dana suglasnost ne mijenjaju Ustav BiH i da im se ne može dati pravni učinak amandmana, jer nisu prošli odgovarajuću proceduru u kojoj se vrše izmjene i dopune", naveo je Dodik.

Ističe da jedan entitet može dati političku suglasnost u nadležnost razine BiH nad određenim pitanjem, te je tako može i povući.

"Ništa u ovim političkim sporazumima ne kaže da su oni trajni i obvezujući bez roka. Svaka odredba sporazuma koja tvrdi da je on trajan bila bi neustavna, jer sporazumi nisu prošli ustavom propisan postupak izmjene Ustava", rekao je Dodik.

Dodik naglašava da, osim donošenja ustavnog amandmana u ovom procesu, nijedan političar, nijedna vlada ili zakonodavac u BiH nema pravo unositi promjene u nadležnosti razina BiH koje bi bile obvezujuće po buduće političare, vlade ili zakonodavce.

"U članu 1 Ustava navodi se da će BiH 'funkcionirati u skladu s vladavinom prava', a ne vladavinom čovjeka. Stavovi političara ne utvrđuju ustavne nadležnosti različitih razina vlasti u BiH - to čini Ustav. Naravno to nisu ni mogli visoki predstavnici jer nemaju mandat da to rade", ističe Dodik.

Napominje da u Ustavu BiH piše da "sve vladine funkcije i ovlasti, koja nisu ovim Ustavom izričito dane institucijama BiH, pripadaju entitetima".

"Sigurno je da nadležnosti koje BiH preuzme po osnovi sporazuma nisu 'ovim Ustavom izričito date institucijama Bosne i Hercegovine'. Dakle, takve nadležnosti, sa stanovišta Ustava, i dalje 'pripadaju entitetima'. Odustajanje od političkih sporazuma kojima se daje suglasnost da BiH obavlja entitetske nadležnosti ni najmanje ne krši Daytonski sporazum, a usprkos tiradama muslimanskih stranaka i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici, nitko nikada nije ponudio ni koherentan, a još manje uvjerljiv suprotan pravni argument", naveo je Dodik.

Naprotiv, ističe Dodik, dva pokušaja nakaradnih promjena Ustava BiH tzv. travanjski i butmirski paket, koji nisu prihvaćeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, najbolji su dokaz neustavnosti svih nadležnosti prenesenih na razinu BiH, a koje nemaju osnovu po Ustavu BiH i ne pripadaju razini BiH.

"Republika Srpska jednostavno je započela proces vraćanja određenih nadležnosti koje, prema Ustavu BiH, nedvosmisleno pripadaju entitetima, zbog nekompetentnosti razine BiH. zakoni koji Republika Srpska razmatra daleko od toga da su prijetnja po Dayton, koncipiran je upravo tako da ga vjerno provodi", objašnjava Dodik.

Ističe da aktivnosti Republike Srpske usmjerene ka ponovnom vršenju određenih ustavnih nadležnosti koje joj pripadaju ne predstavljaju krizu i da se prikazuju namjerno pogrešno da bi međunarodna zajednica upala u klopku i sama počela tako ih shvaćati.

"Trenutna politička kriza u BiH proizilazi iz nastojanja OHR-a da uspostavi diktatorsku vlast nad BiH i kampanje jednog konstitutivnog naroda, muslimana, Bošnjaka da se odbaci daytonski kompromis i majoriziraju druga dva konstitutivna naroda, Srbi i Hrvati, u cijeloj BiH. Napadi na nastojanja Republike Srpske da ostvari svoje ustavne nadležnosti imaju za cilj nastavak preuzimanja vlasti od strane OHR-a i muslimana u BiH", istakao je Dodik.

Navodi da Republika Srpska tvrdi da je Vlada Srpske najfunkcionalniji organ vlasti u BiH, a razina BiH je najnefunkcionalniji.

"Nastojanje Republike Srpske da nastavi obavljati određene ustavne nadležnosti predstavlja korak ka dobroj upravi i poštivanju ustavnih zahtjeva. Mi ne ugrožavamo stabilnost; upravo suprotno, doprinosimo joj. Svi koji žele ojačati stabilnost BiH trebaju podržati poziv Republike Srpske da se Daytonski sporazum implementira onako kako je napisan", poručio je Dodik.

Ističe da su ovo stavovi Republike Srpske koji se njeno rukovodstvo drži, a lažni izvještaj, lažnog visokog predstavnika napisanom od strane muslimana svakako je dokaz lažne BiH.

Christian Schmidt, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, između ostalog je naveo da "vlasti Republike Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija".

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 11:24