StoryEditor

Lažne vize Veleposlanstvo BiH u Jordanu izdalo za tisuće Iračana

Piše D  /  22.05.2020., 11:05h

List podsjeća da je granična policija BiH krajem prošle godine sa Sarajevskog aerodroma vratila 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a koje su, kasnije je utvrđeno, plaćene putem posrednika u Veleposlanstvu BiH u Jordanu po 1.000 eura.

Istragom je navodno do sada utvrđeno da ovo nije bio izoliran niti prvi slučaj.

“Iako se ranije mislilo da ih je 200, sada je utvrđeno da je na tisuće takvih predmeta gdje su Iračani, pod krinkom da su turisti, koristili BiH da bi se domogli Europe”, piše sarajevski list i dodaje da je riječ o osobama koje su imale ugovorenu rutu dolaska i odsjedanja u jednom sarajevskom hotelu, kao i osobe koje su ih čekale na aerodromu.

U ovu istragu prošle godine uključilo se i Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara koje je odmah po objavljivanju informacije u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana sa sarajevskog aerodroma zatražilo službenu informaciju od Veleposlanstva BiH u Amanu, kao i od Granične policije, a izdan je bio i nalog za upućivanje tima za kontrolu u Veleposlanstvo u Amanu.

“Svi ti podaci sada su upućeni u Tužiteljstvo, a u cijeloj priči postoje ozbiljne indicije da su lažne vize izdavali i zaposleni u Veleposlanstvu. Pojedinci su tvrdili da su to sasvim legalne turističke vize, ali je pitanje tko je iz Sarajeva slao dokumente da je riječ o turistima kada se zna da su Iračani građani visokog migracijskog rizika”, piše list.

Osim dolazaka Iračana, provjerava se je li bilo ovakvih slučajeva i u drugim veleposlanstvima i državljanima Maroka, Alžira, Pakistana, Afganistana.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:26