StoryEditor

LAŽNA VIJEST Mlada Nizozemka ipak nije eutanazirana

Piše D  /  05.06.2019., 03:06h

Ova je vijest, iako nenamjerno, lažna. Evo što se zaista dogodilo, objavio je Index.hr.

Washington Post, Independent, Euronews, Daily Mail, Daily Beast i drugi svjetski poznati mediji na engleskom jeziku objavili su vijest da je Noa Pothoven iz Arnhema u Nizozemskoj zatražila eutanaziju, da je njen zahtjev odobren i da je eutanazirana u svom domu. 

Međutim, ove su vijesti bile temeljene na izvještavanju lokalnih medija, pri čemu je, zbog pogrešnog prevođenja ili nesporazuma, krivo protumačeno.

Noa Pothoven je zatražila eutanaziju, ali odbijena je

Noa je zaista zatražila eutanaziju, ali joj je ista, kako piše novinarka portala Politico Europe Naomi O‘Leary na Twitteru, odbijena. 

"Razgovarala sam s Paulom Bolwerkom, reporterom koji je pratio priču za De Gelderlander od 2018. Noa Pothoven je teško bolovala od anoreksije i drugih poremećaja već neko vrijeme. Bez znanja roditelja zatražila je eutanaziju i odbijena je", napisala je O‘Leary.

"Obitelj je pokušala mnoge vrste psihijatrijskog liječenja i Noa Pothoven je hospitalizirana više puta; posljednjih mjeseci se više puta pokušala ubiti. Obitelj je u očaju zatražila i terapiju elektrošokovima, što je odbijeno zbog njene mlade dobi. Nakon što je terapija elektrošokovima odbijena, Pothoven je inzistirala da ne želi više ikakvu terapiju i bolnički krevet je postavljen u njenom roditeljskom domu. Početkom lipnja počela je odbijati sve tekućine i hranu, a njeni roditelji i liječnici složili su se da je neće prisilno hraniti", nastavila je O‘Leary.

Umrla je nakon što je sama prestala jesti i piti

"Odluka da se prijeđe na palijativnu skrb i da se pacijenticu ne hrani prisilno, na njen zahtjev, nije eutanazija. Nizozemski mediji nisu izvijestili o smrti Noe Pothoven kao o slučaju eutanazije Ova se ideja pojavila samo pri prenošenju nizozemskih vijesti u medijima na engleskom jeziku", objasnila je O‘Leary.

Washington Post je u međuvremenu ispravio svoju vijest, uz napomenu da "nije jasno jesu li joj liječnici pomogli pri umiranju, iako je ranije zatražila njihovu pomoć". Euronews je naprosto uklonio sve reference na eutanaziju i opis načina na koji je djevojka umrla iz članka. Daily Mail je naslov sročio na način da je "14-godišnjakinji legalno dozvoljeno da umre nakon što je kontaktirala kliniku za ‘kraj života‘". 

Noa su, kako je sama tvrdila, seksualno zlostavljali školski kolege kad je imala 11 godina i silovala dvojica odraslih muškaraca kad je imala 14 godina. 

Kao posljedica ove teške traume, patila je od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), depresije i anoreksije. 

Liječila se od svojih psihičkih poremećaja u tri različite klinike za mlade u posljednjih nekoliko godina, ali bezuspješno. Na kraju je zbog anoreksije godinu dana morala biti hranjena kroz cijev za hranjenje u bolnici.

Na slikama koje je Pothoven objavljivala na Instagramu vide se golemi ožiljci na njenoj ruci, a sudeći po onome što piše novinarka Politica, vjerojatno su posljedica samoozljeđivanja, odnosno pokušaja samoubojstva.

Godinama se borila s posljedicama traume od silovanja

Unatoč svojoj mladoj dobi, napisala je autobiografiju pod naslovom "Pobijediti ili naučiti" u kojoj je opisala svoju borbu sa psihičkim posljedicama silovanja. 

Noa je u objavi na Instagramu dan prije smrti napisala da "diše, ali više zaista ne živi". 

"Gotovo je. Tako dugo već nisam zaista živa, samo preživljavam, pa čak ni to... Razmišljala sam dugo trebam li ovo podijeliti ili ne, ali ipak sam odlučila da hoću. Možda će ovo biti iznenađenje nekima, s obzirom na moje objave o hospitalizaciji, ali moj plan je tu već neko vrijeme i nije impulzivan", napisala je nesretna djevojka u objavi u subotu. 

Prijeći ću na poantu: za najviše 10 dana umrijet ću. Nakon godina borbe i hrvanja iscrpljena sam. Prestala sam jesti i piti već neko vrijeme, a nakon mnogih rasprava i evaluacija, odlučeno je da me se pusti jer je moja patnja postala nepodnošljiva", nastavila je.

Kako pišu nizozemske novine Gelderlander, a prenosi Independent, Noa je otišla u kliniku za eutanaziju, bez znanja i dopuštenja svojih roditelja, u prosincu prošle godine. Majka je otkrila njen plan tek kad je pronašla pisma iz klinike u njenoj spavaćoj sobi.

Kontroverzni nizozemski zakon dopušta eutanaziju čak i za 12-godišnjake

U Nizozemskoj je, podsjetimo, dobrovoljna eutanazija legalna. Štoviše, kako piše Independent, minimalna dob za eutanaziju je samo 12 godina, uz uvjet da liječnik zaključi da je patnja pacijenta nepodnošljiva i trajna.

2017. je u Nizozemskoj 6585 ljudi zatražilo i dobilo dozvolu da okončaju svoj život eutanazijom, odnosno potpomognutim završetkom života. Ovaj broj predstavlja čak 4.4% svih registriranih smrti u Nizozemskoj.

Zakon o eutanaziji prvenstveno je uveden za pacijente koji boluju od neizlječivih i smrtonosnih bolesti poput raka u terminalnoj fazi. Takvi pacijenti i čine većinu eutanaziranih. Ipak, zakon dozvoljava eutanaziju i pacijentima koji boluju od teških psihičkih tegoba ako su i dalje uračunljivi i ako je njihova patnja "nepodnošljiva i beznadna".

Prema međunarodnom udruženju za rješavanje bioetičkih pitanja Alliance Vita, sedmero maloljetnika podvrgnuto je eutanaziji u Nizozemskoj od 2002., kad je zakon uveden, do 2015. 

Pacijent prema ovoj proceduri mora više puta zatražiti eutanaziju, drugi liječnik mora potvrditi da je eutanazija opravdana, a nakon smrti panel koji čine liječnik, pravnik i etički ekspert moraju potvrditi da su preduvjeti za legalnu eutanaziju bili ispunjeni.

Mnogi Nizozemci, piše Daily Beast, i dalje se protive legalnoj eutanaziji, pogotovo za maloljetnike i psihičke bolesnike. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:45