StoryEditor
braniteljske udruge

Lazar Martinović: Oslobađajuća presuda za ubojstvo generala Vlade Šantića je još jedan nož u leđa Hrvatima

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  24.05.2022., 13:32h

U Mostaru je počeo Izborni sabor Udruge nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane. Pripadnici HVO-a su ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače položili vijence i zapalili svijeće, a komentirali su i oslobađajuću presudu Hamdiji Abdiću Tigru i ostalima za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Lazar Martinović predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja kazao je kako je oslobađajuća presuda osumnjičenima za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića “nož u leđa” hrvatskom narodu u BiH. 

„Kao Udruga smo zainteresirani da se pronađe tijelo generala Šantića  i da se osude oni koji su tu uradili. To je brutalno ubojstvo i ratni zločin, a ne civilna priča. Ovo je jedan od novih noževa u leđa hrvatskom narodu u BiH i pripadnicima HVO-a“, kazao je Martinović te dodao kako se na predmetu Šantić treba hitno angažirati Tužiteljstvo na državnoj razini.  

Podsjećamo, Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je optužbi Hamdiju Abdića Tigra i petoricu optuženih za ubojstvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać. 

Prema optužnici Kantonalnog suda u Bihaću, koja je potvrđena 2019. godine, za otmicu i likvidaciju generala Vlade Šantića teretili su se nekadašnji zapovjednik Vojne policije Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić zvani Tigar, te pripadnici ove vojne formacije. 

image

Izborni sabor Udruge ratnih odličja HVO

N. TURIć - Dnevnik.ba

Hamdija Abdić je zajedno s pripadnicima vojne jedinice kojom je zapovijedao, bio optužen za organiziranje i izvršenje ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića "na iznimno svirep i podmukao način". 

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću obrane Hamdije Abdića i ostalih optuženih za ubojstvo počinjeno 1995. godine, zatražile su odbacivanje optužbi i donošenje oslobađajuće presude, zbog manjkavosti optužnice, nedostatka dokaza i zastarjelosti postupka. 

Oni su prema navodima optužnice 8. na 9. ožujka 1995. godine iz prostorija HVO-a odveli Šantića u hotel "Sedra" u Cazinu, gdje je zarobljeni zadobio vidne povrede na glavi. Zatim je Šantić automobilom odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade. 

„Mi kao branitelji i kao ljudi iz rata nadamo se da će proraditi svijest i da ćemo mi u konačnici biti jednakopravni i konstitutivni ovdje, jer to zavrjeđujemo i zaslužujemo. 1995 godine smo dobili odličja kao pripadnici hrvatskih snaga za stvaranje i očuvanje cjelovite Bosne i Hercegovine“, rekao je Martinović. 

image

Ilija Nakić

N. TURIć - Dnevnik.ba

Ilija Nakić, predsjednik Sabora Federalne udruge nositelja ratnih odličja HVO-a i umirovljeni general HVO-a rekao je kako branitelji ne mogu biti u cjelini zadovoljni svojom situacijom i odnosima prema braniteljima. 

“Zajedno samo branili našu domovinu i sudjelovali u svim operacijama, tako da na moralni i zakonski način svi branitelji moraju biti riješeni i prepoznati kao zakonsko rješenje“, kazao je Nakić.   

Nakić dodaje kako čine sve kao Udruga i sustav kroz razgovore sa zastupnicima, ministrima i Vladama od županijske do državne razine kako bih taj položaj popravili.  

„Zadnji set zakona koji smo imali u tom pogledu je doprinio poboljšanju statusa branitelja HVO“, zaključio je Nakić. 

image

Izborni sabor Udruge ratnih odličja HVO

N. TURIć - Dnevnik.ba

Dnevnik.ba 

24. travanj 2024 10:33