StoryEditor

LAŽ IDE DALJE Dunović slagao Inzku da se sastalo Zakonodavno-pravno povjerenstvo

Piše D  /  01.08.2018., 03:08h

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je zahtjev visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem traži tumačenje amandmana na Ustav Federacije BiH koji su sastavni dio Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH u vezi pokretanja zahtijeva za vitalni nacionalni interes.

Dunović smatra kako je na sjednici Doma naroda PFBiH na kojoj pokrenut vitalni nacionalni interesi zbog Prijedloga zakona o izbornim jedinicama u FBiH i smjene Drage Puzigaća s dužnosti dopredsjedatelja Doma naroda, prekršen Poslovnik Doma naroda PFBiH, a samim tim i Ustava FBiH.

U svom zahtjevu iznio je niz poznatih stavova sarajevske političke čaršije, ali ono što je vrijedno spomena je da je pokušao dovesti Inzka u zabludu tvrdeći da se 30. srpnja sastalo Zakonodavo-pravno povjerenstvo Doma naroda PFBIH, što se nije dogodilo jer za održavanje sjednice nije bilo kvoruma. 

Predsjednik Povjerenstva Jasenko Tufekčić (SDA), inače dopredsjedatelj Doma naroda PFBiH je zapisnik sačinio tako da daje privid da je sjednica održana i da je Povjerenstvo usvojilo neke odluke. Međutim, u prvom dijelu spornog zapisnika stoji da je zbog nedostatka kvoruma održan samo "radno-konsultativni sastanak" a nikako sjednica.

"Zakonodavno-pravna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH utvrdila da je povrijeđen Poslovnik Doma naroda, jer Odluka nije donesena u propisanom roku od sedam dana", stoji između ostaloga u Dunovićevu zahtjevu koji je uputio Inzku u pokušaju da visoki predstavnik nametne ono što bošnjačka politika silom nije mogla progurati kroz parlamentarnu proceduru.

Dunoviće je Inzku napisao i kako je Zakonodavno-pravno povjerenstvo Doma naroda Parlamenta FBiH utvrdilo da odluke predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg Doma naroda PFBiH, Bradare i Puzigaće, nisu u skladu sa Poslovnikom Doma naroda.  Isto je tako napisao kako kako dijeli (nepostojeće!) stavove koje je iznijelo Zakonodavno-pravno povjerenstvo, te od Inzka očekuje da poduzme hitne mjere koje uključuju tumačenje amandmana na Ustav Federacije BiH koji su sastavni dio Poslovnika Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i aktivno sprječavanje nastanka ustavne krize u Federaciji BiH.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:47