StoryEditor
Ministar vp Rusije

Lavrov: "Zelenski i daje gaji iluzije uz pomoć Zapada, pokazao je potpuno nesamostalnost u donošenju važnih odluka"

Piše desk  /  29.12.2022., 07:50h

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov komentirao je prijedlog "formule mira" koji je iznio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski te je poručio kako se iz prijedloga jasno vidi kako Kijev nije spreman za dijalog.

U intervjuu za rusku agenciju RIA Novosti, Lavrov je rekao kako Zelenski i kroz prijedlog mira i dalje gaji iluzije.

"Očigledno je da Kijev nije spreman za dijalog. Iznoseći svakakve ideje i formule mira, Zelenski njeguje iluziju da uz pomoć Zapada postigne povlačenje naših trupa s teritorije Donbasa, Krima, Zaporožja i Hersonske oblasti. Također, uključuje isplatu ratne štete i predaju dužnosnika međunarodnom tribunalu. Naravno da pod takvim uvjetima nećemo razgovarati ni s kim", rekao je Lavrov.

On je dodao da Moskva nije odustala od ideje diplomatskog rješenja sukoba.

"Podsjećam da je odmah nakon početka 'operacije' Volodimir Zelenski dao inicijativu da se sjedne za pregovarački stol. Nismo je odbili i dogovorili smo se da se sastanemo s njegovim predstavnicima. Nekoliko rundi pregovora je pokazalo da je bilo moguće pronaći sporazum. Međutim, taj pregovarački proces koji je počeo u veljači pokazao je potpuno nesamostalnost Zelenskog u donošenju važnih odluka. Već u travnju, po nalogu Anglosaksonaca, on je brzo prekinuo pregovore i pooštrio svoju poziciju", poručio je šef ruske diplomacije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:36