Article_Top_970x250

Lavrov: Zaštita naftnih polja u Siriji je izgovor da SAD ostane na tom području

ministar vanjskih poslova rusije

Lavrov: Zaštita naftnih polja u Siriji je izgovor da SAD ostane na tom području

lis 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Xinhua

Sjedinjene Američke Države i ostale članice koalicije koju predvode nalaze se u Siriji ilegalno i njihove akcije su u suprotnosti s međunarodnim pravom, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka s kolegama iz Irana i Turske u Ženevi.

Lavrov je, pred početak zasjedanja Odbora za izradu ustava Sirije u Ženevi, ocijenio da je zaštita naftnih polja u Siriji od militanata tzv. Islamske države samo izgovor da SAD ostane u toj zemlji, prenosi TASA.

"Stručnjaci u SAD-u su počeli diskusiju o tome kako da procijene ono što se trenutno događa i mi se apsolutno slažemo s njihovim mišljenjem. Oni su istaknuli presude međunarodnih sudova u sličnim situacijama da je bilo kakva eksploatacija prirodnih resursa suverenih zemalja bez njihovog odobrenja ilegalna", istakao je Lavrov.

Dodao je da Rusija dijeli takav stav i da će nastaviti braniti ga.

Američki predsjednik Donald Trump sugerirao je u nedjelju da bi Exxon Mobil  ili neka druga američka naftna kompanija mogla raditi na sirijskim naftnim poljima, što je naišlo na kritiku stručnjaka za pravo, ali i energetiku.

Dnevnik.ba