StoryEditor
ruski šef diplomacije

Lavrov: Zapadne zemlje izabrale rizičan put koji predstavlja prijetnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države

Piše desk  /  12.11.2021., 21:52h
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je tijekom razgovora s francuskim ministrima vanjskih poslova i obrane u formatu "dva plus dva" bilo riječi o BiH i o Kosovu, te da Zapad pokušava da nametne nelegitimna rješenja.

Lavrov je rekao da u posljednje vrijeme Zapad pokušava nametnuti nelegitimna rješenja, prije svega kada je riječ o imenovanju takozvanog novog visokog predstavnika, što se i dogodilo prije nekoliko mjeseci, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, takozvani visoki predstavnik je imenovan uz grubo kršenje procedura koje su navedene u Daytonskom sporazumu i koje nalažu da je neophodna suglasnost sva tri konstitutivna naroda, kao i uz grubo kršenje procedure neophodne da se ta odluka odobri unutar Sigurnosti sigurnosti UN, prenosi Srna.

- Obratili smo pažnju francuskim kolegama da je to veoma rizičan put koje su zapadne zemlje izabrale, budući da on predstavlja prijetnju za koegzistenciju Srba, Hrvata i Bošnjaka u okvirima jedne države - naglasio je Lavrov.

Lavrov je rekao da su on i njegov kolega Sergej Šojgu također skrenuli pozornost francuskim ministrima i na pitanje Kosova gdje EU, koja igra ulogu posrednika u pregovorima Beograda i Prištine, nije u stanju sporvesti odluke koje su se donosile uz njenu podršku, a prije svega je riječ o zajednici srpskih općina.

- To je principijelno pitanje koje omogućava da Srbi u tom regionu očuvaju svoj nacionalni identitet. Sve pohvale što je EU uopće uspjela da osigura takav dogovor, međutim, to što Bruxelles ne može Prištinu natjerati da taj dogovor i implementira, samo po sebi dovoljno govori - istakanuo je on.

Ministri inozemnih poslova i obrane Rusije Sergej Šojgu i Sergej Lavrov danas su održali pregovore u formatu "dva plus dva" s francuskim kolegama – ministrima inozemnih poslova i obrane.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 17:21