StoryEditor
Ruski šef diplomacije

Lavrov usporedio Ameriku s nacistima: "Washington je pokorio Europu kako bi poveo rat protiv Rusije. I Hitler i Napoleon su jednom pokušali s istom taktikom"

Piše desk  /  18.01.2023., 10:30h

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov održao je podulji govor na godišnjoj press-konferenciji u Moskvi, u kojem je usporedio nedavne poteze Amerike vezane uz rat u Ukrajini s potezima nacističkog diktatora Adolfa Hitlera i francuskog osvajača Napoleona Bonapartea.

Lavrov je rekao da je "Washington pokorio Europu kako bi poveo rat protiv Rusije", dodavši da su Hitler i Napoleon "jednom pokušali koristiti istu taktiku protiv Rusije".

"Sjedinjene Države koriste Ukrajinu kako bi vodile rat protiv naše zemlje. Cilj je samo jedan: konačno rješenje ruskog pitanja", rekao je novinarima Lavrov.

"Naši zapadni partneri lažu da nisu u ratu s Rusijom"

Tijekom press-konferencije ruski šef diplomacije rekao je da Moskva još nije vidjela nijedan ozbiljan mirovni prijedlog za mir u Ukrajini dodavši kako su ideje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o miru "neprihvatljive". Rekao je kako je "Moskva spremna raspravljati o konfliktu sa zapadnim zemljama i odgovoriti na svaki ozbiljan prijedlog, ali bilo koji takav razgovor mora adresirati šire sigurnosne izazove koje vidi Rusija".

Pozvao je NATO da "ukloni svoju vojnu infrastrukturu" iz Ukrajine i drugih zemalja koje graniče s Rusijom. "Kad naši zapadni partneri s pjenom na ustima kažu da nisu u ratu s Rusijom, oni lažu", rekao je Lavrov pa dodao: "Volumen potpore Zapada Ukrajini pokazuje koliko su uložili u rat protiv Rusije."

Dnevnik.ba

19. ožujak 2023 06:17