StoryEditor

Lavrov pozvao Turković da posjeti Rusiju

Piše D  /  03.03.2021., 07:03h

Veleposlanik Kalabukhov je ministrici Turković uputio službeni poziv ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da posjeti Moskvu. Planirano je da posjet bude upriličen krajem 2021. godine povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Turković se zahvalila na pozivu ministra Lavrova, te istakla da će ovaj posjet biti prilika za unapređenje odnosa i suradnje u različitim oblastima između dvije zemlje, a prije svega u oblasti ekonomije i kulture.

Sugovornici su se usuglasili da je posjet povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, prilika i za potpisivanje nekoliko sporazuma i memoranduma, na čijim će se pripremama raditi u narednim mjesecima.

Veleposlanik Kalabukhov je naglasio da postoje mnoge mogućnosti za učvršćivanje odnosa u svim oblastima, koji će biti od interesa obje zemlje. Također, podsjetio je i na interes Ruske Federacije za otvaranje kulturnih centara u Bosni i Hercegovini, što će doprinijeti razvoju suradnje u oblasti kulture.

Na sastanku je istaknuto da će obje strane u narednom periodu započeti sa pripremama realizacije posjete Moskvi.

Podsjećamo, nakon što je krajem prošle godine Lavrov boravio u službenom posjetu BiH, prilikom čega je zaobišao službeni protokol i prvo posjetio entitetske institucije, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su, u znak prosvjeda, sastati se s njim.

Isto se očekivalo i od ministrice Turković, međutim, ona je ipak Lavrova primila u službeni posjet. Važno je napomenuti i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom prilikom Lavrovu poklonio pozlaćenu ikonu zbog koje je nastao međunarodni diplomatski skandal jer Ukrajina tvrdi da je ikona ukradena i da je dio njihove kulturne baštine.

Ikonu je Lavrov ubrzo vratio, a čitav događaj je postao poznat pod nazivom "afera ikona". Slučaj istražuje i Tužiteljstvo BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:28