StoryEditor
ministar vp rusije

Lavrov poslao pismo sudionicima ‘svesrpskog sabora‘: "Gradimo novi svjetski poredak sa braćom Srbima"

Piše desk  /  08.06.2024., 11:21h

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo sudionicima "svesrpskog sabora" u Beogradu u kojem je naveo da su "Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život".

U poprilično huškačkom pismu, Lavrov je iskoristio priliku da se okomi na Zapad, kritizira usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i najavi uspostavljanje "novog svjetskog poretka".

"Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševjekovne veze, zajedničke tradicionalne vrijednosti, prijateljstvo provjereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život", naveo je Lavrov u pismu.

On je dodao da se "danas suočavamo s novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da cijelom svijetu nametnu svoja pravila, izvrnu povijest, usade u svijest naše djece tuđe i antihumane postulate".

"Junački srpski narod je jasno pokazao da neće se pomiriti s neokolonijalnim porobljavanjem. Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natjera da odustanu od prava na vlastito mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi", istakao je Lavrov.

On je dodao da je "jedinstvo sada važnije nego ikada" i da je ono upisano u "genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici - u krilatici Samo sloga Srbina spasava".

"Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti povijesnu i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, obraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susjedima", rekao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Lavrov je naveo da "Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava".

"Zajedno s drugim slobodarskim nacijama nastavit ćemo da gradimo novi svjetski poredak - na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa", naveo je Lavrov u pismu upućenom sudionicima današnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 20:59