StoryEditor

Lavrov o Daytonskom sporazumu: Rusija neće dozvoliti falsificiranje povijesti

Piše D  /  18.06.2020., 05:06h

"Mora ih ispuniti pošteno i boriti se za realiziranje dogovorenih rješenja, prije svega o Zajednici srpskih općtina", rekao je Lavrov u Beogradu, prenosi Hina.

"Rusko stajalište se ne mijenja. Još jednom smo potvrdili potporu svim naporimai koracima koji će pomoći Beogradu i Prištini da dođu do uzajamno prihvatljivog rješenja na temelju Rezlucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244", dodao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Šef ruske diplomacije je naglasio da se u toj rezoluciji potvrđuje teritorijalni integritet Srbije i da svako rješenje mora biti u skladu s međunarodnim pravom i uz odobrenje Vijeća sigurnosti.

Podsjetivši da se 2020. obilježava 25. obljetnica Daytonskog sporazuma, Lavrov je poručio da Rusija neće dozvoliti falsificiranje povjesti, ni one nakon Drugog svjetskog rata niti tijekom balkanskih sukoba 1990-tih. 

Vučić je rekao da je zabrinut zbog ideja o rješenju kosovske krize. "Čeka nas izuzetno težak period velikih pritisaka, kako bi se ostvarili planovi koje nismo dobili, ali na temelju ocjena Rusije čini mi se da ćemo morati biti iznimno pažljivi", kazao je Vučić.

Dodao je da Beograd podržava dijalog pod okriljem EU-a i da je spreman saslušati i druge političke aktere. "Ali Srbija će znati zašititi vitalne državne i nacionalne interese, bez obzira na cijenu i težinu cijene koju će Srbija morati platiti", naglasio je.

Najavio je da će se idući tjedan u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Također je rekao da će u idućh par dana razgovarati s najvišim europskim dužnosnicima, prije odlaska srbijanskog izaslanstva u Washinton na susret s kosovskim čelnicima.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:23