Article_Top_970x250

Lavrov: "Non paper" - opasna igra, razgovori o "velikoj Albaniji" provokacija

reakcija

Lavrov: "Non paper" - opasna igra, razgovori o "velikoj Albaniji" provokacija

tra 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je da su igre oko granica u Europi i slovenski "non paper" veoma opasne, dok je razgovore o "velikoj Albaniji" nazvao provokacijom.

- Što se tiče granica u Europi, uključujući granice država nastalih od bivše Jugoslavije, treba se samo sjetiti kako naši zapadni partneri, uključujući EU i NATO čiji je član i Slovenija, usrdno pozivaju da se ne dozvoli preispitivanje poslijeratnih granica Europe, ali to rade obično kad se Rusija zauzima za svoje sunarodnjake - rekao je Lavrov nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, prenosi Srna.

Kada se tim pitanjem bave oni koje Zapad štiti, dodao je Lavrov, onda je stav Bruxellesa potpuno drugačiji.

- Smatram da su to veoma opasne igre. Postoji rezolucija 1244 i nju niko nije ukidao. Odgovorni političari, tim prije rukovoditelji vlada nemaju prava da iznose ideje koje grubo podrivaju samu koncepciju sadržanu u toj rezoluciji - poručio je Lavrov, prenosi "Sputnik".

On je u osvrtu na dešavanja u vezi sa Kosovom i Metohijom rekao da su razgovori o "velikoj Albaniji" provokativni i da Moskva poziva pokrovitelje Prištine iz NATO-a da zaustave takva raspoloženja, jer smatra su to neprihvatljive i štetne ideje.

- Razgovori o "velikoj Albaniji" traju više godina i mi uvijek pozivamo naše kolege iz EU i NATO, koje štite Prištinu, da prekinu takva raspoloženja i spriječe forsiranje takve retorike - naveo je Lavrov.

Dnevnik.ba