StoryEditor

Lavrov: Nadam se da je NATO dovoljno mudar da spriječi Treći svjetski rat

Piše D  /  18.10.2018., 07:10h

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nada se da će "NATO biti dovoljno mudar i spriječiti rat širokih razmjera", ali je upozorio da je "opasnost od nenamjernih incidenata porasla u nedostatku normalnog dijaloga s Rusijom".

On je to rekao u intervjuu za RT France, Paris Match i Figaro, odgovarajući na pitanje predstavljaju li vježbe NATO-a u Europi prijetnju trećim svjetskim ratom.

- Vjerujem da će svi biti dovoljno mudri da to spriječe. Međutim, svakako smo vrlo zabrinuti zbog potpunog odsustva bilo kakvog profesionalnog dijaloga između ruske vojske i NATO-a - istaknuo je šef ruske diplomacije, prenose ruski mediji.

Lavrov je podsjetio da su se članovi Vijeća NATO-a i Rusije tri puta sastali u protekle dvije godine bez ikakvih rezultata.

Prema riječima ruskog ministra, predstavnici NATO-a bili su spremni samo za razgovore o Ukrajini.

- Pokušavam ostati u granicama pristojnosti. Čine se pokušaji da se Vijeće NATO-a i Rusije koristi kao još jedno sredstvo da se Rusi okrive za sve smrtne grijehe. To je, također, još jedan način da se zadovolje hirovi naših ukrajinskih susjeda koji sanjaju o beskonačnim sankcijama i ne žele ništa više nego da Rusija uvijek bude predmet oštrih kritika - rekao je Lavrov.

Naveo je i da su gotovo svi oblici suradnje Rusije i NATO-a zamrznuti, te da samo telefonski kontakti između načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova i zapovjednika savezničkih snaga NATO-a u Europi Curtisa Scaparrottija nisu dovoljni da se eliminiraju rastući rizici od nenamjernih incidenata.

Kaže i da odbijanje NATO-a da nastavi dijalog s Moskvom vuče korijene iz utjecaja Washingtona, koji je zabranio kontakte Pentagona s Rusijom u okviru svojih zakona o sankcijama.

- Jasno je da nitko u NATO-u ne čini ništa bez SAD-a. Vjerujem da je apsurdno ostati talac hirova američkih dužnosnika - zaključio je Lavrov, prenosi Al Jazeera.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:38