StoryEditor

Lavrov: “Kad se pokazalo da je riječ o Bosanki, mediji su zašutjeli”

Piše D  /  29.05.2019., 08:05h

Nakon susreta, dvojica diplomata održala su konferenciju za medije na kojoj je Lavrov, između ostalog, zamoljen da komentira “aferu Ibiza” koja je rezultirala padom Vlade Austrije.

Podsjetimo, afera je nastala nakon objavljivanja skandalozne snimke na kojoj zamjenik austrijskog kancelara Heinz-Christian Strache razgovara s navodnom nećakinjom ruskog oligarha. Nakon nekoliko dana pokazalo se da je “ruskinju” na tajnoj snimci glumila studentica iz Bosne i Hercegovine.

Na osnovu ove afere Lavrova su novinari pitali “zašto Rusi ponovno plaše Evropu”, a šef ruske diplomacije ih je pozvao da objektivno izvještavaju o događajima, piše na stranici Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

“Što se tiče bosanske studentice koja govori ruski jezik, mislim da je tu svima sve jasno. Rusofobija je sada u modi i za nju se mogu dobiti neke pozitivne dividende od starije braće i sve se može pripisivati Rusima po principu koji je Theresa May svojevremeno nazvala ‘vrlo vjerojatno’ (highly likely). To je vrlo u modi”, rekao je Lavrov na konferenciji za tisak i dodao:

“Ispalo je da su slobodni mediji na Zapadu aktivno prihvatili da se radi o Ruskinji. Na kraju su počeli navoditi da se radi ’djevojci koja govori ruskim jezikom’, i redovno su to pominjali. Sada kada se pokazalo da se radi o bosanskoj studentici, zašto se o tome tako malo govori, ako se uopće i govori”, zaključio je Lavrov.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:06