StoryEditor
šef ruske diplomacije

Lavrov: Amerika vodi rat protiv Rusije

Piše desk  /  17.09.2023., 17:59h

Amerika u Ukrajini vodi rat protiv Rusije - isporučuje oružje, municiju, pruža obavještajne podatke, poručio je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, komentirajući izjave koje dolaze sa Zapada, da namjeravaju da isporuče rakete dalekog dometa Kijevu

- Ne mogu komentirati njihove izjave, one se mijenjaju iz dana u dan. Možda pripremaju javno mnijenje, ali to da neće promijeniti suštinu onoga što se dešava u Ukrajini je činjenica - rekao je šef ruskog diplomatskog ureda, prenosi RTRS.

Po njegovim riječima, eventualne isporuke raketa velikog dometa Kijevu neće promijeniti suštinu onoga što se dešava u Ukrajini.

- Ukrajinu su godinama spremali za to da se njenim rukama i tijelima nanese strateški poraz Rusiji. Što god oni (SAD) govorili, oni upravljaju ovim sukobom, opskrbljuju (Kijev) oružjem, municijom, obavještajnim podacima, podacima sa satelita – oni vode rat protiv nas - rekao je on u intervjuu televiziji Rusiji 24.

Ranije su mediji javili da američka administracija blizu donošenja odluke da odobri isporuke Kijevu raketa velikog dometa s kazetnom municijom.

Kako su napomenuli sugovornici agencije, SAD razmatraju isporuke raketa ATACMS, dometa do 300 kilometara ili raketa s kazetnom municijom, ili oboje.

Prema riječima neimenovanih dužnosnika, konačna odluka o isporuci još nije donijeta.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 20:02